Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 30 ноември 2010 г.

Пилешки филета с кока кола

Предлагам ви една нетрадиционна, но много интересна рецепта. На мен ми допадна много. Това е източника, но сърце българско не трае без да промени нещичко.
Продукти:
(за 2 порции)
- 500 гр пилешко филе (без кожа)
- 300 мл кока кола
- 1 кафяна чашка соев сос
- 2 скилидки чесън
- сол, чер пипер, олио
- щипка джинджифил
- 1 с.л царевично нишесте
- 1 ч. л оцет

Приготвяне:
Пилешките филенца се  почистват  и нарязват  на тънки порции големи колкото медалион. Овкусяват се  със сол, чер пипер и щипка джинджифил. Чесъна се  нарязва на малки парченца и запържва  в дълбок съд. Към него се  добавя пилешкото филе и също се запържва до промяна на цвета, като се обръща  и на двете страни. Готвенето на това ястие не трябва да е в тиган, а в дълбок съд - тенжара или касерола. Когато пилешкото филе започне да променя цвета си се добавя соевият сос и колата. Колата прави голяма пяна и започва да ври (именно за това се готви в дълбок съд). Ястието се оставя така на котлона за около 40 минути. През това време спада пяната на колата  и пилето започва да се вари в нея. В отделен съд се разтваря нишестето с малко вода. Към нишестето се добавя  и 1 ч.л. оцет и  всичко се прибавя към ястието. Разбърква се и се маха от котлона.
Може да се консумира и топло и охладено. Подходяща гарнитура е ориз в различни варианти.
Пробвайте - ще ви хареса!

Приятен апетит!

понеделник, 29 ноември 2010 г.

Армеева чорба

Или "Супичка трезве"... Много я обичам. Рецептата е на моя дядо.

Продукти:
- 400 гр свинско месо (без кост)
- 1 стрък праз лук
- 4 листа кисело зеле
- 50 гр ориз
-олио, чубрица, чер пипер (млян)
- 500 мл зелев сок от киселото зеле (армея) + 1 литър вода
- 1 яйце за застройка

Приготвяне:
Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва. Прибавя се нарязания на дребно праз лук . След като се запържи и праза се добавят ситно нарязаните зелеви листа. Залива се с водата и зелевият сок. Съотношението вода/зелев сок е 2/1. Така супата ври около 20 минути. Добавя се ориза. След като се свари ориза се подправя с чубрица и чер пипер. Оставя се да се охлади  и се застройва с едно яйце.

Приятен апетит!

събота, 27 ноември 2010 г.

Крем от тиква

Източник . Рецептата  се оказа доста сполучлива, но следващият път ще направя в двойно по малка доза, защото тази ни дойде в повече.
Продукти:

- 300 гр тиква
-  1 л прясно мляко
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 3-4 с.л брашно
- 200 гр захар

За украса
(по избор)
захарни пръчици, парченца шоколад, канела

Приготвяне:
Тиквата се почиства добре и се сварява. Пасира се и се слага на котлона заедно със захарта, прясното мляко и разбитото яйце. Когато започне да завира сместа се добавя брашното, като непрекъснато се бърка. След като започне да се сгъстява сместа се добавя и ванилията.
Разпределя се в купички или чашки  и се украсява по избор. Според мен на този крем много му подхожда шоколад :)

Приятен апетит!

петък, 26 ноември 2010 г.

Дреболийки със сметанов сос

Отново една лесна рецепта - почти аламинут.

Продукти:
- 1 пакет дреболийки
- 1 глава лук
- 1 морков
- сол, чер пипер
- 100 мл бира
- 200 гр заквасена сметана
-домат, сос "Песто"
- кашкавал

Приготвяне:
Дреболийкте се почистват добре и се нарязват на по-малки парченца. Слагат се в  дълбок съд и се овкусяват със солта, черния пипер и се добавя  бирата. Добавят се  нарязания  лук и морков и се задушават заедно. Когато са готови се добавя заквасената сметана и се оставя на котлона за 2-3 минути. След това се разпределят в гювечета  всяко от което се поръсва с настърган кашкавал (или кашкавал нарязан на тънки ивички). Запичат се до разтопяване на кашкавала. Сервират се с пресни резенчета домати и нарязан на дребно  магданоз; сос "Песто" или други зелени подправки.

вторник, 23 ноември 2010 г.

Мезета по един хубав повод










Приятен апетит!

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Шницели от картофи и орехи

Продукти
( за 16 броя)
-  700- 800 гр картофи
- 1 ч.чаша смлени орехи
- 1 кафяна чаша едро счукани орехи
- 2 яйца
-1 връзка магданоз
- 1 глава лук
- 1 ч.л индийско орехче
- сол

За панировката
- 100 грама пшеничен грис
-3 яйца
 - олио (за пържене)

Приготвяне:
Картофите се сваряват и се оставят да изстинат.  Когато са напълно изстинали,  те се смачкват (или настъргват) и към тях се добавят орехите, яйцата  и нарязаните на дребно лук и магданоз. Овкусяват се със сол и индийско орехче.  Сместа трябва да се омеси добре. Оформят се  16 шницела. Панират се като се топят последователно  в грис и  разбито яйце.  Пържат  се в горещо олио. Изваждат се върху домакинска хартия.
Приятен апетит!

сряда, 17 ноември 2010 г.

Зелена салата със сепия


Продукти:
- зелена салата (2 бр)
- краставица (1 бр)
-  200 гр синьо сирене
- 1 консерва сепия (200 гр)
- зехтин, сол
- лимонов сок (или балсамов оцет)

Приготвяне:
От приготвянето на салата по-лесно няма. Просто добавяме и "щипка любов" и всичко е идеално.
Зелената салата се измива и накъсва (не се реже за да се запазят витамините в нея). Красавицата се нарязва и се смесва със зелената салата. Овкусява се със зехтин, сол и сока от 1/2 изцеден лимон (или няколко капки балсамов оцет).  Посипва се със сепиите от 1 консерва. Аз използвах на "Океан" - има ги по всички големи магазини. Синьото сирене се реже на малки квадратчета и също се добавя.
Салатата е интересна и е подходяща както за тиха семейна вечеря така и за посрещането на гости. Стига толкова стандарти салати, малко да експериментираме с вкусовете...

Приятен апетит!

вторник, 16 ноември 2010 г.

Сладки морковчета

Продукти:
- 1 пакет бейби морковчета (400 гр)
- 1 с.л мед
- зехтин
- сол, чер пипер
- джинджфил
- индийско орехче
- 1 скилидка чесън
- пресен магданоз

Приготвяне:
Морковчетата се сваряват за 5-6 минути за да омекнат. В тиган се затопля зехтина. Една скилидка чесън се настъргва и се запържва. Добавя се лъжица мед. Когато меда се разтопи се добавят отцедените от водата моркови. Подправят се с джинджифил и индийско орехче. Необходими са им 2-3 минути, след което се свалят от огъня. Поръсват се с щипка сол и щипка чер пипер. Добавя се ситно нарязан магданоз.
Използват се като гарнитура към различни ястия или като коктейлни хапки.
Комбинацята е интересна и си струва да се опита.

Приятен апетит!

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Мус от авокадо

Продукти:
- 1 плод авокадо
- 1 пакетче крема сирене (125 гр)
- 3 скилидки чесън
- сок от 1/2 лимон


Приготвяне:
Авокадото се обелва и нарязва на парченца. Слага се в дълбока купа (или блендер) заедно с крема сиренето и чесъна. Добавя се сока изцеден от половин лимон. По желание може да се добави сол и черен пипер, както и зехтин. Според мен обаче вкуса е достатъчно силен и без тях. Всичко се пасира до получаване на гладък мус. Сервира се в купички като разядка.
Приятен апетит!

събота, 13 ноември 2010 г.

Зелeви сърми с кайма и булгур

Сърмите са ястие, което традиционно присъства на българската трапеза. Този път на нашата маса бяха с кайма и булгур. Много ни харесаха. 

Продукти:
- кисело зеле
- 1 глава лук
- 0.500 кг кайма
- 1 ч. чаша булгур (около 200 гр)
- 2 яйца (за застройка)
-сол, чер пипер, чубрица


Приготвяне:

Приготвянето на тези сърмички беше импровизация. Всъщност рецептата не се различава много от приготвянето на традиционни сърми с ориз.
Булгура се измива и накисва в съд с вода за 30 - 40 минути. През това време набъбва двойно. Лука се реже на кубчета и се задушава. Накиснатият булгур се отцежда от водата и се поставя в дълбок съд. Към него се добавят каймата и лука. Подправяте се със сол (в зависимост от каймата, аз понякога не слагам), смлян чер пипер и чубрица. Всичко се смесва добре и се завива в листа от кисело зеле.
Сърмичките се варят в дълбока тенджера. На дъното се слага зелев лист, който да покрие дъното. Върху него се подреждат сърмичките една до друга (може и на няколко реда). Върху тях се слага чиния, която да ги затисне за да не се развиват по време на варенето. Добавя се вода и зелев сок в съотношение 3/1 (3 части вода, 1 част зелев сок). Течността трябва да покрие сърмичките. Може да се приготви по същият начин и със сухи чушки в които да се напълни сместа. Но най-вкусно става когато има и от двете.
Ястието се  вари на слаб огън за около 1 час. Когато е готово се застройва с яйце.
Приятен апетит!

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Свински бъбреци

Много хора отбягват това ястие заради миризмата. Истината е, че просто не са попадали на подходящо приготвено ястие. При правилната обработка бъбреците нямат миризма. Освен това свинските бъбреци са богати на витамини от група В, както и на Фолиева киселина.

Продукти:
- 1 кг свински бъбреци
- 1 глава лук
-оцет, олио
-сол, чер пипер
- дафинов лист
- чесън на прах
- червено вино
- магданоз

Приготвяне:
Бъбреците се накисват в дълбок съд с вода в която се добавя 50 мл оцет и 100 вл червено вино. Виното за предпочитане трябва да е тежко и богато на танини (например Мавруд). Бъбреците се оставят да киснат така  от 30 минути до 1 час. След това се измиват и осоляват. Нарязват се на  парчета, като внимателно се отделят тлъстините от тях.
Лука се реже на шайби и заедно с бъбреците се задушава на умерен огън. Добавя се  черен пипер, чесън на прах и 1-2 дафинови листа. Задушава се до готовност. Поръсва се с нарязан на дребно магданоз. Ястието се сервира топло и добре се съчетава с пресни салати. Подходяща компания са червеното вино, но и  бирата.
Приятен апетит!



вторник, 9 ноември 2010 г.

Фаршировани яйца

Продукти
- 5 яйца
-100 гр крема сирене (1/2 опаковка)
- 1 скилидка чесън
- 20 мл прясно мляко
- сол, чер пипер
За украсата:
- маслини
- репички

Приготвяне:
Яйцата се сваряват в съд с подсолена вода за  10 минути. Обелват се и се разрязват на две по дължина. Внимателно се отделят жълтъците. Жълтъците се смесват с крема сиренето, прясното мляко, чесъна. Подправят се с щипка сол и щипка смлян чер пипер. Всичко се пасира до получаване на мека смес. С помощта на шприц сместа се шприцова в белтъците и се украсява според вкуса.

Приятен апетит!

сряда, 3 ноември 2010 г.

Фалшиви бюреци


Баничка - бюрек означава баничка с кайма. Но съм чувала и други наименования. А и не във всички краища на България чувайки "баничка-бюрек" ще си представят баничка с кайма.

Продукти:
- 1 пакет листи за баница
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2-3 меки домата
- 0.500 кг кайма
-сол, захар

Приготвяне:
Лука и чесъна се нарязват на дребно и се запържват. Доматите се обелват и настъргват. Добавят се към запърженият лук  и се варят до сгъстяване. Подправят се с малко сол и щипка захар. Когато се сгъстят доматите се добавя каймата и всичко се разбърква с дървена бъркалка. Необходими са 3-4 минути докато каймата се запържи и сместа се маха от котлона. В пълнежа за банички могат да се добавят и ситно нарязани гъби (според вкуса).
Листите за баница се разстилат и разделят. Взема се един лист и се прегъва на две по дължина.Слага се от плънката в единият край и се навива на руло, така че плънката да остане отвътре. От всеки лист се прави по едва баничка.
Баничките се нареждат в набрашнена тавичка (за да не залепнат). Ако се пекат в конвекторна фурна могат да се наредят директно върху решетките. Понеже ми остана малко сос от сместа с помощта на четка намазах всяка една баничка. Пекох на 180 градуса до готовност (при загрята фурна около 10 - 15 минути)

Приятен апетит!

Мезенца

Тук рецептата не е важна. Важно е отношението и любовта. Днес реших да споделя просто снимки от старите ленти.
Тази не е толкова стара, но хайде да е първа.

Тази си е старичка..


И още една
Хайде стига толкова :))

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Ориз "Басмати" със зеленчуци

Ориз "Басмати" или кафевият ориз, не се готви много по-различно от обикновения. Но аз да си  разкажа за моята импровизация. Щях да правя вечеря и по инициатива на близките на няколко пъти в един ден участвах в почти идентични разговори с различни хора...
- Какво ще готвиш днес?
- Кафяв ориз.
- А защо не му сложиш и... (тук всеки казваше нещо различно)
И аз сложих от всичко :)
Продукти
- праз лук
- 2 моркова
- 2 пресни пиперки
- китайска гъба "сребърни ушички"
- Консерва грах (около 200 гр)
- 2 ч.ч ориз "Басмати"
- олио, сол

Приготвяне:
Ориза сварих с вода 1/4 (ориз / вода). След което отцедих. Китайската гъба накиснах във вода за 1 час за да набъбне. Праза и морковите нарязах на дребно и задуших в дълбока тенджара. Нарязах чушката на кубчета. Т.к вече беше минал вече 1 час от накисването на гъбата я извадих от водата, отцедих и я нарязах на малки парченца. Прибавих чушката и гъбата едновременно към задушените лук и моркови. Когато станаха готови прибавих граха. След една минута добавих и ориза. Оставих всичко на бавен огън за 10 минути. Подправих само със сол.
Ястието е подходящо както за гарнитура, така и за самостоятелно ястие. Аз го използвах за гарнитура към едни чудесни пържолки с мед.

Човек трябва да има отношение към храната! Тя е начин на живот и източник на витамини, които ни правят по-здрави и силни!
Приятен апетит!