Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 19 декември 2010 г.

Цариградски кюфтета


Продукти:
- 0.500 кг кайма
- 1 глава лук
- "Малки тайни" за пържени кюфтета
- брашно
- олио за пържене

за пюрето:
- 0.500 кг картофи
- 1-2 стръка зелен лук
- сол
- 1 опаковка майонеза

Приготвяне:
Лука  се нарязва на дребно. " Малките тайни" се разтварят в 100 мл вода и се смесват с каймата и лука. Оформят се кюфтенца с големината на орех. Овалват се в брашно и се пържат в нагорещено олио. Вадят се върху домакинска хартия.
Пюрето: Картофите се свъряват и намачкват. Към тях се добавя нарязаният на дребно зелен лук и се овкусяват със сол. Добавя се майонезата и се пасират до получаването на пюре.
Сервира се порция от пюре и кюфтенца
Приятен апетит!

събота, 18 декември 2010 г.

Бисквитени тарталети

Рецептата срещнах случайно, но определено никак случайно няма да е повторението и и т.н номера на правене, защото е много лесна и ефектна.

Продукти:
- 1 пакет бисквити "Изгрев" - какао
- 1 с.л маргарин
- 50 мл прясно мляко
- 1 капачка бадемов аператив

За крема
- 100 мл сметана
- 2 с.л пудра захар
- 1/2 опаковка крема сирене

Приготвяне:
Бисквитите се смилат и се смесват с млякото, маргарина и бадемовия аператив. Получава се смес подобна на тесто. Вземат се формички за тарталети  и във всяка формичка се слага хартийка. Сместа се разстила във формичката.

Моите формички са от по-големите и тази смес ми стигна точно за 6 броя тарталети. След като се разпредели сместа , формичките се слагат в хладилник за около 1 час. След това се изваждат и се пълнят с крем.
Приготвяне на крема: 100 мл течна сметана се разбива заедно с 2 с.л пудра захар с миксер. Когато сметаната стане твърда се добавя 1/2 опаковка крема сирене и също се разбива с миксер. Пълни се в тарталетите с шприц. За украса се използват парченца мандарина или портокал.


Приятен апетит!

петък, 17 декември 2010 г.

Спагети "Болонезе"

Продукти:
- 1 пакет спагети
- 0.5 кг кайма
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 100 гр гъби
-1 телешки бульон
- 2 с.л доматено пюре
- 200 мл червено вино
- настърган кашкавал
-олио, сол
За украса:
- кисели краставички
- маслини

Приготвяне:
Лука се нарязва на дребно и се задушава заедно със скилидките чесън. Към тях се добавят нарязаните гъби и също се задушават. Добавя се каймата, като постоянно се бърка. Когато цвета на каймата се промени се добавя бульона (разтворен във 150 мл вода), червеното вино и доматеното пюре. Оставя се на слаб огън като се разбърква често за около 30 - 40 минути (до готовност).
Спагетите се сваряват в подсолена вода според указанието на опаковката. Разпределят се в дълбоки чинии и се поръсват с кашкавал. Върху всяка порция се слага от соса и се украсява с маслини и кисели краставички.
Приятен апетит!

четвъртък, 9 декември 2010 г.

Орехова разядка


Продукти:
- 300 - 400 гр орехи
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2  пакетче крема сирене (около 70 гр)
- прясно мляко
- 2 скилидки чесън

Приготвяне:
Орехите трябва да са сурови и добре изчистени. Те се смилат или се слагат в кухненски режещ робот. Прибавя се магданоза, чесъна и крема сиренето. Всичко се смила/пасира до поучаването на хомогенна смес. Получената смес е твърда и доста суха. Разрежда се с прясно мляко до получаване на желаната гъстота.
Една идея за да е по свежа разядката:
Продукти: - 1 буркан кисели краставички
Приготвяне: Краставичките се разрязват на две по дължина и внимателно се издълбават. Пълнят се с разядката и така се сервират. Така разядката изглежда по-нетрадиционно и в същото време е по-вкусна.
Приятен апетит!


вторник, 7 декември 2010 г.

Никулденски шаран

Продукти
(за шаран 3 кг)
- 1 шаран
- 1  и 1/2 стръка праз
- 400 гр счукан орехи
- 50 гр ориз
- олио, чер пипер, червен пипер
- дивисил
-1 лимон
- 100 мл бяло вино

Приготвяне:
Шарана се почиства и измива. Посолява се с 1 л сол. Залива се със 100 мл вино и малко вода и се оставя да престои  30 минути. След това се изцежда от водата и се намазва отвътре и отвън със сока от изцеденият лимон. Оставя се да престои така докато плънката стане готова.
Плънка : Праза се нарязва на дребно и се задушава. Добавя се ориза, запържва се леко и му се добавя вода (1 част ориз - 3 части вода). Орехите се запичат в отделен съд без мазнина  за около минута, като постоянно се бъркат. Добавят се към готовият ориз и лук. Подправят се с червен и черен пипер и девисил. Пълни се в шарана. Шарана се зашива или забожда с клечки. Шарана се слага в тава, като под него се поставя решетка (или няколко дървени шиша) за да не залепне. Залива се със вода и отгоре се намазва с олио. Пече се във фурна до готовност.
Приятен апетит!

Бондюел

Kонкурс за най-атрактивна картина, фигурка или композиция от храна. Участвах с това.

Награди раздадоха Бондюел и  Дисни по повод премиерата на анимационния филм „Рапунцел и разбойникът” . Ето това получих миналата седмица.

Благодаря!

Първо приятелско признание



Благодаря ти Пепчо!
За мен е чест :)

събота, 4 декември 2010 г.

Апетитка от патладжан


Продукти:
- 1-2 патладжана
- 1 майонеза (стандартна, готварска)
- 2 скилидки чесън
- сол, чер пипер,
оцет

Приготвяне:
Патладжана се изпича във фурната или в чушкопек. Оставя се да изстине и се обелва. Нарязва  на кубчета и се овкусява с малко, сол, чер пипер и оцет. Добавя се чесъна и майонезата и всичко се пасира.
Добра компания на гроздовата ракия е :)
Приятен апетит!