Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 31 януари 2011 г.

Отново царевични питки

Този път в два модела. Омесих тестото и го разделих на две части. От всяка част направих по 6 питки - общо 12. Станаха много вкусни и дори вече се наложи да  повторя процедурата.

1 вариант: Царевични питки със спаначена плънка

Продукти:
(за цялото тесто - 12 питки)
- 2 чаени чаши бяло брашно
- 2 чаени чаши царевичен грис
- 1 мая
- 1 ч. л захар
- 2 ч.л сол
- 2 яйца
- 500 мл айран
- мазнина

За плънката:
(за 6 бр питки)
- 100 гр сирене
- 1 глава лук (малка)
- 200 гр пресен спанак

Приготвяне:
Маята се разтваря в хладкия айран. Добавя се 1 ч л захар и 2 ч л сол; 1 яйце + белтъка от второто яйце (жълтъка се оставя за намазване) и царевичният грис. Всичко се разбърква и започва постепенно да се добавя бялото брашно докато се получи  тесто. Тестото се омесва и оставя да втаса около 30 минути. За да не се втвърди и напука се намазва обилно с олио преди втасването.
След това разделих тестото на две. Едната част оставих за чесновите хлебчета, като отново намазах с мазнина. Втората част разделих на 6 парчета. От всяко парче оформих продълговата питка и ги наредих на разстояние едно от друго в тавичка. С помощта на нож направих разрез в средата на всяка питка.  Оставих ги да втасат (този път около 1 час).
Плънка:  Лука се нарязва на дребно и се задушава. Добавя се нарязаният спанак и също се задушава до готовност. Накрая се добавя натрошеното сирене и се разбърква.
Когато питките вече са втасали по средата (в процепа направен с нож) с помощта на лъжица се  добавя плънката. Намазват се с жълтък от яйце и се пекат на 180 - 200 градуса до готовност.

 2 вариант: Царевично-чеснови питки с ленено семе
Допълнителни продукти:
- 2 -3 скилидки чесън
- зехтин
- ленено семе


От втората част на тестото оформих друг вид питки - чеснови. Също разделих на 6 еднакви части и оформих питките  като охлювчета. Намазах с яйце и поръсих с ленено семе и сложих във предварително загрята на 200 градуса фурна. Малко преди да извадя готовите питки смлях скилидките чесън и ги смесих с няколко капки зехтин. С помощта на четка намазах питките.

 Приятен апетит!

сряда, 26 януари 2011 г.

Спанакът като салата

Спанака е здравословна част от менюто, но се оказва, че е свързана с прекалено много митове и легенди. Напоследък забелязвам добре изглеждащ спанак, който се продава в зеленчуковите магазини и реших да го добавя към нашето меню. Но не като ястие, а като салата. Опитайте и вие!
Продукти:
- 1 маруля
- 200 гр. пресен спанак
- 1-2 стръка зелен лук
- 3 твърдо сварени яйца
- оцет балсамико, зехтин и сол

Приготвяне:
При готвенето на листни зеленчуци трябва на първо място да се обърне внимание на измиването (особено когато няма да минават по-нататъшна термична обработка). Марулята и спанака се измиват под течаща вода и се оставят поне 1 час в гевгир натопен във вода. След което се измиват повторно. Това е и причината никога да не си поръчвам зелени салати в заведенията за хранене - винаги ми изглеждат съмнителни (а уж не съм придирчива).
Спанака и марулята се нарязват (или накъсват). Когато са накъсани те запазват по-голяма част от витамините в тях. Зеленият лук се нарязва на дребно. Смесват се в дълбока купа и се овкусяват със сол, зехтин и оцет балсамико (или изцеден лимонов сок). Украсяват се със сварените яйца.
Опитайте! Няма да съжалявате.
Приятен апетит!


Спанак

Спанак - смята се, че  родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.



Спанака се използва в медицината и кулинарията. Богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А , В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Също така на фолиева киселина и  минерални вещества (натрии, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол, което го прави здравословна част от менюто подходяща за диетично и здравословно хранене.

вторник, 25 януари 2011 г.

Пилешки хапки с разтопен кашкавал

Една бърза идея за вкусен обяд или вечеря.


Продукти:
- 200 гр гъби
- 200 гр пилешко бонфиле
- няколко маслини без костилки
- 1 с.л доматено пюре
- 150 гр кашкавал
- олио, сол

Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се запържва. Към него се добавят изчистените и нарязани на филийки гъби. След като  и те се запържат до готовност се добавя 1 с. л доматено пюре и  няколко нарязани на филийки маслини без костилка. Ястието се оставя да къкри на огъня 5 минути след което се разпределя на порции. Върху всяка порция се поръсва настърган кашкавал. Затопля се на микровълнова фурна за да се разтопи кашкавала и се поднася топло.
Приятен апетит!

понеделник, 24 януари 2011 г.

Татарски кюфтета

Не знам защо тези кюфтета се наричат "татарски", но знам, че са много вкусни и са любимо ястие на нашата трапеза. Ако някой има предположение защо са кръстени така с радост бих искала да го чуя.

Продукти:
- 400 гр телешка кайма
- 600 гр свинска кайма
- 1 глава лук
- 2 зелени пиперки
- 150 гр кашкавал
- 1 яйце
- сол, чубрица

Приготвяне:
Двата вида кайма се омесват. Добавят се подправките, 1 яйце, 1 глава лук нарязана на дребно,  2-те зелени пиперки - също нарязани на дребно. Каймата се омесва добре като се разделя на 12 части. От всяка част се оформя топче. В средата му се пробива дупка и се слага настъргания или нарязан на малки парчета кашкавал, след което се оформя кюфте така, че кашкавала да остане по средата. Кюфтетата се пекат на предварително загрята скара. Много са вкусни когато са топли и кашкавала е още разтопен.
Подходящи са картофените гарнитури (варени или печени картофки, картофено пюре), както и традиционните салати от домати и краставици. Подходяща напитка е биричката през лятото или червено вино - зимата.
Приятен апетит!

Салата "Фитнес"

Продукти:
- 2-3 моркова
- 200 гр червено цвекло
- 1 ряпа
- сол, зехтин, оцет балсамико

Приготвяне:
Салатата се приготвя от настъргани на средно ренде моркови, цвекло и ряпа. Овкусява се със сол, зехтин и оцет балсамико. Подходяща е за зимните месеци като една идея за свежа салата без "изкуствени" зеленчуци.
Приятен апетит!

събота, 22 януари 2011 г.

Салата "Снежанка"

Една позната на всички салатка....
Продукти:
-1 оп. цедено кисело мляко (около 500 мл)
- 1 краставица
- 1-2 скилидки чесън
- копър
- 100 гр орехи
- сол

Приготвяне:
Краставицата се измива и обелва. Нарязва се на кубчета. Орехите и чесъна се смилат. Смесват се в дълбока купа изцеденото кисело мляко, орехите, чесъна, нарязания на дребно копър. Овкусява се според вкуса със сол.
Това е моята версия за салата "Снежанка".

Може да се гарнира със стръкчета копър, резенчета краставица или орехови ядки.
Приятен апетит!

петък, 21 януари 2011 г.

Пълнени гъби с кайма

Това ястие в добра комбинация може да се превърне в чудесно мезенце за вино или бира.
Продукти:
(за 1 порция)
- 6 гъби
- сол, чер пипер
-краве  масло
- 100 гр кайма
- 100 гр кашкавал

Приготвяне:
Гъбите се измиват и изчистват от пънчетата. Т.к пънчетата не се ползват в тази рецепта могат да се използват за друга - например Гъбена чорба. Изчистените гъби се овкусяват със сол и чер пипер и се нареждат в тавичка с отворите нагоре. Във всяка гъба се слага по малко  парче краве масло и се запичат за около 20 минути на фурна загрята на 200 градуса (рецептата е подходяща и за конверторна фурна). След като са се запекли във всяка гъба се поставя по едно топче от каймата, оформено като за супа топчета.  Запичат се до готовност (още 15 минути), след което  върху всяка гъба се поставя по парче кашкавал. Гъбите се запичат още 5 минути след, което са готови за консумация. Украсяват се с резенчета пипер, стръкчета магданоз или копър.
Приятен апетит!

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Телешко задушено

Телешкото месо е богато на  протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор, източник е на желязо и цинк. В телешкото месо има  по-малко мазнини от свинското. Всичко това го прави много по-полезно.
Днес предлагам една рецепта, която е едновременно полезна, лесна за приготвяне и много вкусна.
Продукти:
- 0.700 кг телешко месо
- 2-3 малки главички лук (или арпаджик)
- 2-3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 4-5 малки картофа
- 2 с.л доматено пюре
- 200 мл червено вино

Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на подходящи парчета. Окрехкотява се с чук за пържоли и се овкусява със сол и  чер пипер. Залива се с половината от виното и се оставя да престои 2 часа.
В глинен гювеч се слага телешкото месо. Добавят се обелените и измити зеленчуци. Лука и картофите не се нарязват,а само се обелват и се слагат цели. Моркова и целината се нарязват на едри парчета. Добавя се доматеното пюре, скилидките чесън  и остатъка от виното. Добавя се сол, според вкуса и вода, която трябва да покрие зеленчуците. Затваря се и се пече във фурна на 200 градуса. Гювеча задължтелно се слага в студена фурна. След като фурната загрее са необходими 2 часа печене, докато ястието стане готово.


Поднася се топло. Подходяща напитка е червеното вино. Подходяща добавка са леките салати и топли хлебчета.
Приятен апетит!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Михалца/ налим

Това е рядка, хищна, дунавска риба. Известна е с имената "михалица" и "налим". Оказа се много вкусна риба и почти без кости.
Рецептите, които открих за тази риба бяха предимно за пържене и за това реших да импровизирам.

Продукти:
- риба Михалца
- сол, чер пипер
- зехтин
- лимон

Приготвяне:

Рибата изчистих и осолих от предният ден. Оказа се доста неприятно упражнение т.к е лигава и неприятна на пипане. Трябва да се изчисти добре и измие основно.
Овкусява се с чер пипер и върху рибката се поставят няколко шайби пресен лимон. Завива се във фолио в което предварително са  капнати 2-3 капки зехтин. Пече се на 250 градуса в предварително загрята фурна за около 1 час.
Гарнитурата е зелена салата, картофено пюре, задушени зеленчуци. Рибката е наистина интересна, но след като прочетох, че е застрашен вид вписан в "червената книга" надали ще я пробвам пак. Все пак беше купена от рибен магазин свободно...

събота, 15 януари 2011 г.

Питки "Звездички"

Оригиналната рецепта е руска, а в този блог аз открих рецептата. Пробвах я и много ми хареса. Всъщност аз направих питките от царевично и бяло брашно и добавих яйце в тестото.

Продукти:
- 1 пакетче суха мая
- 2 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- 1 яйце
- 200 гр царевично брашно
- около  400 - 500 гр бяло брашно
- 350 мл хладка вода
- сусам (по желание)
- масло

Приготвяне:
От всички продукти (без сусама и маслото) се омесва средно меко тесто и се оставя да втаса за около 20 минути. За да не изсъхне тестото се намазва с масло.
Тестото се разделя на 12 парчета, които се измесват и оформят като гладки топчета.


Всяко топче се  разрязва с помощта на нож.Правят се три разреза.  Получените лъчи се обръщат навън.


Получените звездички могат да се опекат така или да се навлажнят и  поръсят със сусам, мак или друго според вкуса. Питките се нареждат в намазнена тавичка. Оставят се да втасат повторно (около 1 час) и се пекат в предвартелно загрята на 220 градуса фурна.


Необходими са им  20 минути, след което се изваждат и се охлаждат.

Приятен апетит!

петък, 7 януари 2011 г.

Яйца по панагюрски



Продукти:
(за 1 порция)
- 150 гр кисело мляко
- 100 гр краве сирене
- 2 яйца
- олио, сол, червен пипер
- 1 скилидка чесън

Приготвяне:
Чесънът се счуква и се смесва с киселото мляко. Поставя се в дълбока чиния, а върху него се настъргва сиренето. По този начин се приготвя "канапе" върху което ще се поставят яйцата.
В дълбок съд на котлона се слага вода докато заври. Когато заври яйцата се счупват едно по едно и се пускат във врялата вода. Белтъка трябва да се свари, а жълтъкът да остане рохкав. Вадят се внимателно с решетъчна лъжица и се поставят върху приготвеното "канапе".
В тиган се запържва малко олио с червен пипер и с него се заливат яйцата.
Приятен апетит!

вторник, 4 януари 2011 г.

Сирена в гювече



Продукти:
(за 1 гювече)
- 150 гр краве сирене
- 100 гр настърган кашкавал
- топено сирене (1 бр)
- 1 яйце
- домати от консерва

Приготвяне
На дъното на гювечето се поставят  1-2 парченца домат от консерва (обелени). Върху тях се слага кравето сирене на плочка. Върху него се поставят още 1-2 домата от консерва. Добавя се  топено сирене - няколко резенчета или 1-2 парченца, ако е от това което се продава на триъгълничета. Най-отгоре се слага настъргания кашкавал. Гювечетата се запичат на умерена фурна докато се разтопи кашкавала. Добавя се 1 яйце и се пече до готовност.

Приятен апетит!

Една идея за украса на питка

Тази питка правих за Нова Година. Идеята взех от кулинарния под форум на бг мама (ще се опитам да намеря и първо източника, но идеята на Лабракс е толкова хубава, че е правена мноооого пъти и се оказа трудно).

Продукти:
- 1 мая
- 400 мл айран
- 2  ч. л сол
- 1 ч.л захар
- около 1 кг брашно
- 1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
- мазнина
- сусам и мак за поръсване

Приготвяне:
От продуктите се омесва тесто, което се разделя на 4 равни части. Едната част се отделя на страни, а останалите се разточват, намазняват и поставят една върху друга. Аз поръсих мак между всяка част. Така поставени от трите части се оформя топка, която се поставя в средата на намазнена тавичка.


Четвъртата част също се разточва, но  на по-тънко. С помощта на формички за сладки се изрязват  желаните фигурки.



Тестото от фигурките се отделя настрана, а разточеното тесто се поставя внимателно върху направената по рано "топка". Всъщност това е най-трудната част от направата на тази питка. За помощно средство може да се използва точилка с която пренасянето на тестото става по-лесно.


В изрязаните места на тестото се поставят фигурките, отделени преди това и питката се оставя да втаса.



Тестото се маже с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180 - 200 градуса. Питката може да се оформи с различни видове тесто.



Приятен апетит!



неделя, 2 януари 2011 г.

Два пъти точена баница

Тази баничка правим обикновено с късмети за нова година, защото отнема доста време за правенето и.
Продукти:
- мая - 1 пак суха или прясна
- 1ч. л захар
- 2 ч. л сол
- 200 гр кисело мляко
- 400 мл вода
- около 1.200 кг брашно
- около 300 гр маргарин
- 3 яйца
- около 400 гр сирене
- сусам за поръсване

Приготвяне:

Водата се стопля, но не трябва да е гореща, а малко по-топла от стайна температура. Смесват се маята, солта, захарта, киселото мляко и водата. Добавя се 1 яйце и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване). Добавя се брашно и се омесва средно твърдо тесто. Тестото се разделя на 8 топчета като всяко от тях се разточва по отделно. Краищата му се срязват по начина показан на снимката.
Разточеното тесто се намазнява с маргарин и се "затваря" по следният начин:

Така се разточват, намазват и затварят и 8-те парчета от тестото. След това се оставят да втасат. Всяко от парчетата се меси отново и се разточва на тънко.
Сиренето се натрошава и се смесва с 1 яйце. След като се разточи тестото, то отново се намазнява с маргарин и се слага плънка. След което се завива и подрежда в тавата.

Така се разточват и 8- те парчета и се  нареждат в   намазнена тава. Намазват се отново с маргарин, жълтък. По-желание се добавя сусам.

Баницата се разрязва преди да е опечена


Оставя се да втаса (около 1 час), след което се пече в предварително загрята фурна на 180 - 200  градуса. Става вкусна и може да се консумира и топла и студена. Преди време са използвали свинска мас вместо маргарин. Може да се използва и обикновено олио, но баницата става по-мека с маргарин.
Продуктите може да се намалят при приготвянето.
Приятен апетит!


събота, 1 януари 2011 г.

Честита Нова Година

Честита Нова 2011 г. Нека тя да е изпълнена с любов и много сбъднати мечти, радост, здраве и успехи. За всички да бъде една по-добра година, която ще запомним само с положителни емоции.
Наздраве!