Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 28 февруари 2011 г.

Колко е курса на долара?


Тортата е шоколадов чийзкейк; украсата е от сметана.

петък, 25 февруари 2011 г.

Дробчета по селски





Продукти:
- 0.500 кг пилешки дробчета
- 2 глави лук
- 0.200 кг бейби моркова
(или 2-3 големи моркова)
- сол, чер пипер
- 1 с.л доматено пюре
- 0.100 л бира
- мазнина

Приготвяне:
Дробчетата се почистват и измиват. Ако е нужно се срязват на две, но по-добре е когато останат цели. Лука се нарязва на филийки и се запържва заедно с морковите. Добавят се дробчетата, които се овкусяват със сол и черен пипер, както и бирата. Всичко се оставя да къкри на слаб огън (като се разбърква от време на време), докато дробчетата не променят цвета си. Добавя се доматеното пюре и се оставя още 5-10 минути на котлона (до готовност).
Дробчетата се сервират топли. Могат  да се поръсят с настърган кашкавал или магданоз. Бирата е задължителна!
Да ви е сладко!


четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Нетрадиционни гювечета

Продукти:
(за 4 порции)
- 4 средно големи картофа
- 200 гр грах от консерва
- 150 гр сирене
- 1 глава лук
- 6 яйца
- 1 връзка копър
- 150 гр настърган кашкавал (за поръсване)

Приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват. Пасират се заедно с граха от консерва докато се получи пюре. Лукът се нарязва на дребно и се добавя към пюрето. Добавят се още нарязаното (или натрошено) сирене, 2 от яйцата и половината от копъра нарязан на дребно. Всичко се разбърква добре. Аз не добавям сол т.к сиренето обикновено е достатъчно солено.  Сместа се разпределя в 4 гювечета. В средата на всяко гювече се оформя "кладенче" в което се счупва по едно яйце. Пекат се на 220 градуса, докато се зачервят и се опекат яйцата (10 - 15 минути). След което се поръсват с настърган кашкавал и се оставят още 4-5 минути във фурната. Гювечетата се сервират топли, като се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Приятен апетит!

Още рецепти в гювечета: огретен ; сирена в гювече

вторник, 22 февруари 2011 г.

Тимбалчета по рецепта на di_ani с млечен сос

Тази рецепта видях в един прекрасен  блог и много ми хареса (както повечето вкусотии предлагани там). Пробвах и ми допадна много. Добавих млечен сос и не съм спазвала точно указанията. За тези, които искат да видят оригиналната рецепта - това е източника. А сега ви предлагам моята интерпретация.
Продукти:
- 300 гр пресен спанак
- 1/3 чаена чаша ориз
- 3 яйца
- 150 гр сирене
- сол, босилек
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- масло
- царевичен грис (за поръсване) - може да се замени с брашно или галета

За соса:
- масло
- 1 с.л брашно
- 500 мл прясно мляко
- сол, чер пипер, индийско орехче

- магданоз за украса

Приготвяне:
Чесъна и моркова се нарязват на малки парченца и се запържват с малко мазнина. Към тях се добавя пресният спанак, нарязан на ситно и се задушава с малко вода. Когато е готов зеленчуците се отцеждат. В отделен съд се сварява ориза (1 част ориз / 3 части вода ). Когато е готов се смесва със спанака.  Добавя се и сиренето натрошено или нарязано на дребни парченца, както и яйцата и подправките. Всичко се разбърква и разпределя в подходящи съдове ( аз ползвах чашки за крем карамел), които предварително са намазани с масло и поръсени с царевичен грис. Пекат се за около 20 минути на водна баня.


Приготвяне на соса: Брашното се запържва в малко мазнина. Пърженето не е продължително т.к брашното трябва да остане почти бяло. На тънка струйка се добавя прясното мляко, като непрекъснато се бърка. Подправя се с индийско орехче, чер пипер и сол. Оставя се да къкри на слаб огън за 3-4 минути след което се маха от котлона.

Сервиране: Спаначените вкусотии се изваждат от чашките и се поливат с млечният сос. Украсяват се със стрък пресен магданоз.

Приятен апетит!


събота, 19 февруари 2011 г.

Кюфтета по швейцарски

Тази рецепта за пръв път видях в списание Меню преди няколко години. Тогава мъжът ми (тогава още "прясно" гадже) се върна от работа с един брой от списанието, зает от колежка. Беше видял случайно тези кюфтета и много държеше да му ги приготвя. Рецептата не беше трудна и се справих. Тогава ги приготвих няколко пъти, но от няколко години не съм се сещала за рецептата.  До вчера...

Продукти:
(за 2 порции)
- 4 яйца
- 300 гр кайма от свинско месо
- сусам
- няколко големи моркова
-сол, оцет, чубрица
-олио или зехтин за пържене

Приготвяне:
Яйцата се сваряват за не по-малко от 10 минути и се обелват. Каймата се овкусява само с малко чубрица. Разделя се на четири части. Всяка част се оформя като голямо и тънко кюфте. (За да е по-лесно оформянето аз намазвам ръцете си с оцет.) Във средата на всяка част от каймата се слага по едно яйце и каймата се свива така, че яйцето да остане по средата. Така оформените топки се овалват обилно в сусам.


Кюфтетата се пържат в загрята мазнина. Необходими са им само няколко минути.  Сервират се върху подложка от настъргани моркови (овкусени според вкуса).

Опитайте! Тази рецепта е бърза и лесна. В същото време е ефектна.
Приятен апетит!

Русанка Начева е предложила в блога си подобна рецепта с пъдпъдъчи яйца.
Димитрана също има невероятно предложение за императорски кюфтета.

Разни сладки...

Димитровден, 2010 г
Шоколадова торта с украса от марципан Варна.



 Ноември,  2010 г
Украсата е  фондан.


Декември 2010 г
Торта с крем брюле; украсата е от сметана.


Декември, 2010
за сем. Найденови


Тортата е с  кремове: кафяв ганаш и брюле
украсата е от шоколад  и сметана.



декември 2010
Една несполучлива торта с бял и кафяв шоколад.
(Трябваше да бъде "ин и ян", но белият шоколад ме прецака)

Януари 2011.
Шоколадова торта с заливка от натурален шоколад и украса от млечен.
(беше много вкусна)


И парченце...

Януари, 2011
Тортата е залята с натурален шоколад, а цветята са от марципан Варна.
Има и пет мъфинчета в комплект с тортата.



вторник, 8 февруари 2011 г.

Агнешка дроб чорба

Продукти:
- агнешки дроб комплект (около 0.500кг)
- 1 глава лук
- 1 морков
- олио, сол, чер пипер
- девисил, джоджен
-  3 с.л ориз
- 1 яйце (за застройка)

Приготвяне:
В магазините се продават агнешки комплекти  които съдържат бял и чер дроб, сърце, далак и т.н. Тези комплекти са много подходящи за приготвянето на тази супа.
Продуктите от комплекта се измиват добре и се сваряват. Когато всичко е добре сварено се изваждат и нарязват на кубчета. Бульона се прецежда и се използва за по-нататъшното приготвяне на ястието. Лука и моркова се нарязват на дребно и се слагат да се варят в прецеденият бульон.  Когато са готови зеленчуците се прибавят нарязаната карантия и се овкусяват със сол и  се добавя малко олио (1 с. лъжица). Добавя се ориза, който се вари докато набъбне. Накрая се ястието се подправя с  чер пипер, девисил и  джоджен.
Супата се застройва с яйце.
Приятен апетит!

неделя, 6 февруари 2011 г.

Пилешки бутчета с топено сирене и гъби

Пилешките бутчета са пълнени, но не по обичайният начин, а пълнежът е под кожата на пилето. Става много вкусно.
Продукти:
(за 4 порции)
- 4 пилешки бутчета
- 2-3 пресни гъби
- праз лук
- 2-3 кубчета/триъгълничета топено сирене
- 4 средно големи картофа (за гарнитура)
- 2 с.л горчица
- 2 с.л доматено пюре
- сол, чер пипер, чубрица
- 150 мл бира

Приготвяне:
Всъщност идея за това ястие  ми дадоха   рошавите картофки, но стана като в онази поговорка "За копчето - балтон". В крайна сметка се получи това ястие, което много ни хареса.
Марината: Приготвих марината като смесих 2 с. лъжици горчица, 2 с.л доматено пюре и 150 мл бира. Добавих подправки - сол, чер пипер и чубрица. Разбърках и поставих измитите бутчета вътре. Картофите нарязах от едната страна, като ги запазих цели (както при рошавите картофки) и също поставих в маринатата за около 1 час.
Приготвяне: Нарязах 1/2 стебло праз лук на шайби и няколко големи пресни гъби на тънко. Наредих гъби и праз лук в процепите на картофите. Останалите гъби и лук сложих под кожата на бутчетата, като внимателно направих прорез от едната страна на всяко бутче. Наредих в тавичка пилешките бутчета и картофите, залях с останалата марината и добавих 200 мл вода. Завих с фолио и пекох 1 час.
След 1 час махнах фолиото и внимателно подпъхнах под кожата на всяко бутче по няколко парченца предварително нарязано топено сирене. Останалото сирене сложих в процепите на картофите. Пекох още няколко минути до зачервяване.


Резултата беше много добър. Пробвайте и вие :)
Приятен апетит!

събота, 5 февруари 2011 г.

Рошави картофки

Една рецепта, която аз използвам за гарнитури, но спокойно може да мине и като рецепта за постно ястие.

Продукти:
- няколко големи картофа
- 1 морков
- 2-3 скилидки чесън
- 1 пиперка
- 2 с.л горчица
- сол, чер пипер, чубрица
- 100 мл бира

Приготвяне:
Картофите се обелват. Правят се разрези от едната страна на всеки картоф, но не докрай. Моркова се нарязва на шайби, а чушката на парченца. Във всеки разрез се поставя по парченце морков, парченце чушка и скилидка чесън, като се редуват. Прави се марината от подправките, горчицата и бирата. Картофите се потапят в нея, а след това се нареждат в тавичка. В тавичката се изсипва маринатата, а при нужда може да се долее и малко вода. Запечатва се с фолио и се пече на 200 градуса за около 1 час. След което се маха фолиото и печенето продължава докато картофите се зачервят отгоре.


Тези картофки могат да се сервират като гарнитура към различни месни ястия или самостоятелно.
Приятен апетит!

сряда, 2 февруари 2011 г.

Бърз крем с кисело мляко

Една идея за бърз и вкусен десерт за приготвянето на който са необходими по-малко от 10 минути.
Продукти
(6 порции)
- 300 мл сладкарска сметана
- 1 кофичка кисело мляко (висока масленост)
- 2 с. л пудра захар
- 100 гр  орехови ядки
- няколко парченца шоколад
- сладко по избор

Приготвяне:
Приготвянето на този крем е бързо и лесно, а аранжирането въпрос на вкус. Сладкарската сметана се разбива  с миксер докато стане твърда. Добавя се пудра захар и кисело мляко и се разбърква докато се получи хомогенна смес. За този крем аз използвам "На баба" - 4.5 %. Подходящо е и цедено кисело мляко.
На дъното на 6 чаши (купички) за крем сложих орехови ядки и натрошен шоколад. Добавих част от крема до средата на  всяка чаша. Добавих по 1 с.л сладко от къпини и залях с остатъка от крема.
Кремчетата са подходящи  веднага за консумация, но може да се оставят и за следващият ден. Колкото по-гъсто мляко е използвано, толкова по-дълго може да престои крема.
 Приятен апетит!

"Веселият готвач" също са предложили интересна рецепта за крем с кисело мляко.
А това е рецептата на FRESA   за крем "Милена".