Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 11 март 2011 г.

Вегетарианска лазаня

Продукти:
- кори за лазаня
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3-4 скилидки чесън
- 550 гр пресни гъби
- 300 гр грах от консерва
- 4 с. лъжци доматено пюре
- босилек, магданоз
- олио, сол, чер пипер, инд. орехче
- 500 гр бешамелов сос
(2 с.л брашно и 500 мл прясно мляко)
- 300 гр кашкавал за поръсване

Приготвяне:
  • Корите за лазаня се бланшират във вряща подсолена вода.
  • Приготвя се бешамелов сос, като се запържват две лъжици брашно с 500 мл прясно мляко. Овкусява се с щипка чер пипер и индийско орехче.
  • Приготвя се плънката за лазанята, като лука, чесъна и моркова се нарязват на дребно и се задушават. Към тях се прибавят нарязаните на кубчета гъби и отцеденият грах. Когато и те се задушат се  добавя доматеното пюре и малко вода. Подправя се с нарязан на дребно магданоз и босилек. При липса на пресен босилек той може да се замени с изсушен. Сосът е готов когато доматеното пюре започне да се сгъстява.
  • Лазанята се реди в намазнена тавичка, като се започне с бешамелов сос. След него се редят кори за лазаня - бешамелов сос - плънка и т.н Завършва се с бешамелов сос.
  • Лазанята се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  • Малко преди да се извади от фурната лазанята се поръсва с настърган кашкавал.
Приятен апетит!

Рецепта за лазаня с кайма.

четвъртък, 10 март 2011 г.

Печени ябълки

Продукти:
- 7 средно големи ябълки
- 1 ч. чаша захар
- канела
- джинджифил
- 50 гр смлени орехи

Приготвяне:
Ябълките се измиват и с помощта на нож се отстраняват семките и дръжките им, като се внимава да не се наруши цялостта им. Т.к не е възможно да не се засегне дъното на ябълките и да се остсранят всички семки, едната ябълка се нарязва на парченца с помощта на които се оформят останалите ябълки. Смесва се канелата, захарта, джинджифила и орехите и със сместа се пълнят ябълките. Нареждат се в тавичка с малко вода и се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Поднасят се студени. Могат да се аранжират  с още орехи или мед.

Приятен апетит!

Печена тиква


Продукти:
- тиква
- 1 ч.чаша захар
- смлени орехи
- 10 гр канела


Приготвяне:
Тиквата се измива и се нарязва на малки парчета. Нарежда се в тава с месестата част на горе и се засипва обилно със захар. Поръсва се с канела и се налива вода на дъното на тавата. Тавата се завива с фолио и тиквата се пече за около 1 час на 200 градуса загрята фурна. След 1 час фолиото се отстранява, водата се излива и парченцата тиква се обръщат с кората на горе. Засипват се отново с захар и се пекат до зачервяване.
Тиквата се сервира студена, като се аранжира със смлени орехи. По желание може да се увеличи захарта или да се добави мед.
Приятен апетит!


вторник, 8 март 2011 г.

Патешки крила с чеснов сос

Продукти:
- 0,500 кг патешки крила
- 1 глава лук
- 1 морков
- 0,100 кг домати от консерва
- 1 с.л червен пипер
- 2 с.л брашно
- 2-3 скилидки чесън
- олио, сол

- магданоз за поръсване (по желание)

Приготвяне:
Патешките крила се почистват добре, измиват се и се слагат да се варят в подсолена вода достатъчна да ги покрие. Във водата се добавя цяла, почистена глава лук и 1 цял морков. Крилата се варят до готовност. Когато са готови бульона се прецежда.
В касерола се запържват доматите от консерва. Към тях се добавя червеният пипер и брашното разредени предварително с бульона получен от варенето на крилата. Когато соса заври към него се добавят цели скилидките чесън и се оставя да ври още 5 минути. Добавят се сварените патешки крила и ястието се маха от котлона.
Сервира се топло на порции. Може да се добави нарязан на дребно магданоз.

Още една подобна рецепта, а тази е за бутчета по селски.
Приятен апетит!

понеделник, 7 март 2011 г.

Скумрия

Ето, че дойде ред в този блог и на една доста разпространена и много вкусна рибка - скумрията. Сигурна съм, че тя присъства на много трапези  по различен начин т.к е една от най-консумираните риби в световен мащаб (заедно с риба тон и херинга) - Източник: wikipedia . Има няколко подвида скумрия, но си спомням, че до преди  десетина години купувайки си скумрия от магазина или когато си поръчвах на заведение винаги следваше въпроса "Дунавска или морска?". Понеже съм израснала в голям дунавски град ги различавах доста добре и винаги избирах морската т.к дунавската скумрия има много кости. И двете обаче са много вкусни. Днес обаче в България няма риболов на скумрия, а тази, която се продава е внос най-често от Новрегия. Независимо от това тя не трябва да се подценява като вкусови качества и полезна храна.
Ще ви покажа моите любими рецепти със скумрия.
Сочна скумрия на скара

Продукти:
- Скумрия цяла (по 1 бр на човек)
- сол, чер пипер
- 1 лимон

Приготвяне:
Колкото и малко да ви се виждат съставките не подценявайте. Тайната е в приготвянето. Пробвайте поне веднъж и ще повторите :)
Рибата се изчиства добре от вътрешностите като се запазва максимално цяла. Разрязва се единствено корема. Главите също не се махат, а само се изваждат хрилете. Ако рибата е купена замразена чистенето може да се започне още преди да се е размразила. Така по лесно се отделя ненужното. След това се размразява и се измива добре.  Рибата се овкусява със сол и чер пипер отвътре и отвън. Лимона се изцежда и с него също се намазва рибата отвътре и отвън (1 лимон стига за 3-4 риби). Така овкусена рибата се оставя да престои около 1 час след което се пече на скара.
Тук е момента да споделя, че за мен скарите са няколко вида според нагряването, а то е важна част от приготвянето на храната.  Аз използвам тефлонова скара или такава, чиито реотани са ребра на скарата. В никакъв случай не използвам скара на която реотана е под металните пръчки на скарата.
Щом скарата се нагрее се намазва с мазнина (ако е реотанова, за тефлоновата не е необходимо) и върху нея се нарежда рибата. Пече се под похлупак. Ако скарата няма собствен, може просто да обърнете една тава над нея, така, че да покрива рибките. След известно време се обръщат на другата страна и отново се пекат. Сервират се с пресен лимон.
Наистина много харесвам така приготвената скумрия защото остава сочна и е много вкусна.

Скумря на фурна с доматен сос
Продукти:
(за 4 порции)
- скумрия (4 бр)
- 1 глава лук
-  500 гр домати консерва
- сол, чер пипер, девисил
- 1 с.л брашно
- олио

Приготвяне:
Скумрията се изчиства добре и се измива. И за този начин на приготвяне е хубаво ако се запази цялоста на рибата. Лука се нарязва на дребно и се задушава с малко мазнина. Добавя се домати от консерва (обелено) и девисил. Рибата се натърква със сол и черен пипер отвътре и отвън и се нарежда върху доматите. Брашното се "размива" с малко вода и също се добавя. Пече се около 20 минути на умерена фурна, след което скумрията се обръща на другата страна и се пече до готовност.Може да се сервира с нарязан на дребно магданоз.

Приятен апетит!
Скумрията е подходяща и за тази рецепта. За целта след изчистването трябва да се нареже на шайби.

Ако харесвате ропотамо, погледнете и рецептата на Пепчо.
Ароматната скумрия на Пепеляшка, също е впечатляваща.