Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 12 юни 2011 г.

Как се прави пита слънце/слънчоглед

Стъпка по стъпка приготвянето на питката в снимки....

Продукти:
- прясна мая
- 2 л сол
- 1 л захар
- 2 яйца
- 400 мл айрян
- брашно (0.800 - 1.00 кг)
- ленено семе, мак, сусам (по желание)
- мазнина

Приготвяне:
Измесва се тесто от продуктите. Ето тук съм обяснявала по-подробно как се прави същото тесто. Питката може да се оформи и от други видове теста.

Тестото се разделя на две части. Едната половина също се разделя - на 3 части. Тавичката се намазнява и по средата се поставя обърната нагоре чаша или купичка. Всяка от частите се разточва, намазнява и поставя върху купичката. Аз поръсвам с ленено семе между всяка от частите, но това не е задължително.

Втората част от тестото се разделя на 6 равни части. Едната се отделя настрани, а останалите се оформят като гладки топки и се поставят на равномерно разстояние една от друга.

Тестото, което е върху чашата (купичката) се разрязва с нож и се обръща към тестените топчета.

Изважда се чашата (купичката) и на нейно място се поставя последното парче тесто, също оформено като топка.

Така питката се оставя да втаса. След това се намазва с жълтък и се поръсва с мак и сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 160 - 180 градуса.


Приятен апетит!

А от тук черпя голяма част от идеите си за оформление на питки.