Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 26 септември 2012 г.

За BLW метода през моите очи

Още докато  бях бременна избрах метода на захранване. Причините които ме накараха да избера точно този метод са много и едва ли ще мога да ги изброя всичките, но все пак ще акцентирам на по-важните:
- Имах наблюдение върху храненето и захранването на няколко деца на близки и познати. Резултатите не ми харесваха особено т.к голяма част от тези деца в по-голяма възраст бяха или злояди или с алергии. Повечето деца нямаха изградени хранителни навици, нито информиран избор на храна.
- За мен храненето е повече от напълване на стомаха. За мен масата е място около което се събира семейството. Важно е не само каква е храната и как е приготвена, но и как изглежда. Важна е и атмосферата в която се поднася. 
- BLW е най-близко до естественото хранене. Моето бебе винаги е на масата заедно с нас. Яде това което и ние (контролирано естествено). 
- Детето има право на избор! По-плавно преминаване от кърмене към храната на възрастните! 
- Детето се забавлява! Ако майката има чувство за хумор и не е маниачка на тема чистота (защото бебето цапа когато се храни само) също и е забавно.

За метода:
Захранване водено от бебето или baby- led weaning (BLW) е популяризирано от Дж. Рапли. В България основна информация за метода намираме при ЛЛЛ консултантите, както и  в блога http://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/,  а също така има темичка в сайта bg-mamma
Този метод е естествено продължение на кърменето. Детето е готово да поема храна различна от майчиното мляко когато:
- Може да седи само - изумявам се когато видя майки хранещи децата си легнали... Бих попитала: А на вас удобно ли ви е да се храните легнали по гръб?
- Може да държи предмети в ръката си - т.е може само да хваща храната и да я поднася  към устата си
- Проявява интерес към храната на възрастните. -  Наблюдава с интерес, преглъща, посяга към храната или проявява други признаци
- Започне да суче по-често и по-лакомо и това продължи две седмици
- Изчезнал е рефлекса за избутване с език на всичко което се постави в устата (обикновено това се случва между 4 и 6 месец)
Препоръчва се захранването да започне след 6 месец. Това естествено е ориентир. Всяко дете е различно и развитието му протича по различен начин. Ние започнахме малко след  5-ят месец . Белослава отдавна проявяваше интерес към нашата храна и отговаряше на горните признаци. И все пак захранването започна едва когато успя да отмъкне едно кърначе от чинията ми.... В началото само опитваше новите храни без да изместваме млечно хранене. 
Метода е различен от общо практикуваното захранване с пюре. Пюрето не е естествена храна, а резултат на технологиите. При BLW на детето се предлага избор от плодове и зеленчуци удобни за хващане. То само избира какво и колко да изяде. Предлаганите храни трябва да са съобразени с възрастта на детето и наличието на алергии в семейството. Има схема , която може да бъде добър ориентир, но тя не е задължителна. При това захранване отправна точка е начина по който се храни семейството. Важен е също така сезона, месните храни и традиции.
Недостатъци на метода са цапането и риска от задавяне. Първото при нас продължи кратко. Сега се случва само когато не е гладна, а и се играе. Нямам нищо против. Това е начин да изучава света и развива финната моторика. Задавянето за щастие не ни се случва често. Все пак  ако се случи е важно не да се паникьосваме, а да знаем как да реагираме. 

Няколко блога от които научих много:
За близнаците
http://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/
Царството на Бу
http://missby.wordpress.com/2011/05/09/baby-led-weaning/
Татяна Тончева (таралянка)
http://taralianka.wordpress.com/
фейсбук страничка
https://www.facebook.com/zahranvaneBLW
Темата в сайта bg-mamma
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=678259.0


Тук Белослава е на 6 месеца т.е по-малко от месец след началото. Сами виждате предимствата на метода.


събота, 22 септември 2012 г.

Моят нов живот

Здравейте приятели!
Малко бях позарязала блога си. Не съм публикувала нищо отдавна, но си имам причини за това. Имам събрани само няколко снимки в компютъра. Когато им дойде реда ще ги публикувам. 
Всъщност ще ви разкажа за причината, която ме спря т.к тя ще бъде в центъра на предстоящите ми публикации.  Ще започна от началото. Не съм публикувала от около година. Първите три месеца, защото рязко спрях да готвя. Всичко изведнъж придоби  ужасяваща миризма. Следващите няколко месеца преодолях това препятствие и ми дойде апетита (даже двойно), но пък не стигах масата/печката и т.н. Следваха няколко месеца безсъние и постоянна ангажираност. С две думи изминалата година беше най-щастливата в живота ми! 
Имам си дъщеричка - Белослава. Тя вече е на шест месеца и се захранваме доста успешно. Следващите ми публикации ще са свързани със захранването на бебетата или по-точно с нашето захранване - Захранване водено от бебето (baby-led-weading)
Ето една снимка за начало, а по късно ще пиша повече. Надявам се с нашия опит да сме полезни!