Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 9 май 2011 г.

Печен заек

Заешкото месо е не само вкусно, но и полезно. То може да се включи ефективно в почти всяко здравословно меню т.к съдържа много белтъчини, малко мазнини и малко холестерин. Днес аз предлагам една рецепта за печен заек в гювеч. Вкуса е превъзходен, месото крехко -  а хората, които изядоха  това ястие останаха много доволни...
Продукти:
- заек (цял, почистен)
- 5-6 скилидки чесън
- 100 гр бекон
- олио

 за маринатата:
- 1 с. л мед
- 2 с.л кисело мляко
- 1 ч. л горчица
- 1 ч.л соев сос
-чер пипер, сол, дафинов лист
- 100 мл бяло вино
-1 с.л мащерка
- 1 ч.л червен пипер

Приготвяне:
Приготвянето на тази рецепта е лесно  като усилие, но се изисква повече време. Приготвя се марината като се смесват меда, киселото мляко, горчицата, соевият сос, бялото вино. Добавят се подправки: сол, чер и червен пипер, мащерка и дафинов лист. Заека се почиства и измива добре. Хубаво е да остане цял, но може да се направи и на порции (според вкуса). Заека се намазва с маринатата отвътре и отвън и се оставя в хладилник (или на хладно място) 6 часа. Времето е необходимо за да се овкуси добре месото.
След като месото вече е мариновано то се шпекова с чесън и парченца бекон. Това е необходимо т.к заешкото месо е малко по-сухо, а по този начин става сочно и апетитно. Месото се слага в глинен гювеч и се залива с малко олио и чаша вода. Ако има останала марината също се добавя.


Гювеча се затваря и се слага в студена фурна на 250 градуса. Когато водата вътре заври се намалява на 170 градуса и се пече 2 ч 30 мин без да се отваря. Ястието се сервира топло.
Приятен апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар