Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 1 септември 2010 г.

Печен свински бут

Продукти:
- свински бут  1 кг (не нарязан)
- 2 глави лук
- 1 морков
- 2-3 листа дафинов лист
- сол, черен пипер, мащерка, чубрица, кориандър
- 5-6 скилидки чесън
- заквасена сметана
- 250 мл бяло вино

За гарнитура:
- 200 гр грах от консерва
- 1 ч.ч ориз
- черен пипер на зърна
-сол, олио
-лимон

Приготвяне:
Месото от бут трябва да е цяло парче не нарязано. Измива се добре и се надупчва с нож като на филийки, без да се разрязва напълно от край до край. В една купичка се смесват  1 ч.л сол, 1 ч.л чер пипер млян, малко кориандър, 1 ч.л чубрица и 2-3 л мащерка. Свинскят бут се натърква с тях от всички страни и в пробитите с ножа места. Моркова и лука се нарязват на шайби и 1/2 от количеството им се нарежда в резките на месото (получава се нещо като шпековане, но по грубо).   Трябва да изглежда така:
Скилидките чесън се счукват и се смесват с малко сол и олио. Трябва да се получи гъста смес. С нея се намазва бута от външната страна. Слага се в пръстен гювеч или йенска тенжара. В тенжарата се добавят 2-3 листа дафинов лист, 200 мл бяло вино, 100 мл вода и останалите  лук и морков. Пече се под капак за около 2 часа на 200 градуса.

В това време може да се приготви гарнитурата: В тенжарка на слаб огън се задушава с малко олио граха от консервата. Към него се добавя ориз и вода ( количество 1 към 3). Подправя се със сол, чер пипер на зърна и съвсем малко изцеден лимонов сок. Вари се до готовност.
 След като бута се опече се извъжда от тенжарката и се нарязва на филийки. Соса, останал от печенето се изсипва в друг съд. Внимателно се изваждат листата от дафинов лист, а останалата част се пасира. Към нея се добавят около 200 мл заквасена сметана. Получения сос може да се сервира  в отделна сосиера или с него да се залеят порциите.
Не забравяйте и  резенче от лимон към всяка порция!
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар