Apertae Musarum ianuaeApertae Musarum ianuaeТова не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

Тайната на вкусното ястие

Всъщност тайните са две - любовта и подправките. В днешно време се предлагат  различни видове подправки, обикновенно изсушени в пакетчета или различни миксове. Подценяват се обаче полезните свойства на пресните подправки. Доста често причината е, че  начинаещите в кухнята не знаят коя подправка за кое ястие е подходяща.
История - за родина на подправките се счита Индия. Още 550 г пр Хр има данни за използването им в Китай, за пренасянето им от арабските търговци и снабдяването на Египет, средиземноморските страни, а от там и Източна Европа. През средновековието със западането на Римската империя търговията и използването на подправки постепенно запада и изчезва. Нов подем започва след като кръстоносците донасят в Европа, някой подправки и нетипични за отглеждане тук растения.
В традиционната българска кухня най-често се използват лук, чесън, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, олио, сол, оцет, магданоз и копър. Най-вероятно географските ни ширини са позволили по-ранното навлизане на подправките  в кухнята ни и постоянното им обновяване с нови видове.

Подправките