Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 24 август 2010 г.

Подправките част 2 (целина)

Целина - родина на целината е средиземноморието. Отглеждана е от римляни и елини. По-късно се появява и в Азия. През средновековието е забранена от флорентинските монаси по неизвестни причини. Отново започва да се използва в Европа от 15-16 век. Използва се в храненето и медицината. Използват се корените, семената  и листата.
Целината съдържа съединения, наречени кумарини, които способстват за предотвратяване на вредите, които свободните радикали нанасят на клетките, като по този начин намаляват възможностите за мутации на клетките и появяване на ракови образувания. Освен това тя е богата на витамин С;  има потенциални ползи при намаляване на кръвното налягане; има действие на диуритик; богата е на калий и натрий (минерали способстващи за  регулиране на течностите в организма). Целината е позната и като афродизиак и влияе положително най-вече на мъжката потентност.


снимка - от Google
Полезно:
Корените на  целината  са  полезна подправка. Лично аз ги използвам най-често за подправка към пилешка супа. Придават и неповторим аромат. Може да се използват в бульони на различни месни и постни ястия. Начин на използване: коренът се измива добре и внимателно се отстранява с нож кафявата му част (обелва се).  За да се запазят полезните му съставки се вари в гореща вода в напълно затворена тенжара.Бульона в който е сварена целината е богат на витамини и може да се използва за приготвяне на различни сосове и пюрета. Целината може да се пече, задушава, пържи.
Стеблата  и листата  на целинта са отлична подправка  в суров вид към различни салати, задушени ястия от месо или като гарнитура към различни ястия.Аз ги използвам към почти всяко ястие от пилешко месо. В народната медицина листата от целината се употребяват  при ревматизъм, шипове, за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилането.
Семената от целина се използват по рядко в домакинствата. Съществува и т.нар сол от целина, която се приготвя именно от семената (понякога и корени) и може да се използва към всяко ястие, но  не може да се съхранява дълго време.
снимка - http://receptite.info/


Освен като подправка към ястията от целината може да се приготви сок, богат на витамини и полезни вещества.Сок от  зелена целина елиминира възпаления, лекува изгаряния, рани и язви. Пресен сок от целина нормализира телесната температура и помага да се понася сухото, горещо време. Сок от моркови и целина осигурява необходимите витамини и минерали. Сокът от целина се прилага широко във фитотерапията. Препоръчва се при висока умствена и физическа преумора да се вземат по 1-2 супена лъжица преди ядене.Сок с мед се приема при заболяване на ставите, подагра, ревматизъм, дерматит, запек

Забележка: При консумиране на целина и лечение с нея да се има предвид, че приемана в по-големи дози или по-продължително време, тя дразни лигавицата на стомаха и червата. Целината не се препоръчва при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.

Материалът е подбран от мен и няма медицинска стойност. При нужда се посъветвайте със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар