Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 9 май 2011 г.

Охлюви по френски

Днес съм решила да ви изненадам с една френска рецепта. Готвенето на охлюви е трудоемко занимание. Оказва се и, че повечето хора са предубени към охлювите като храна. За други олювите са деликатес. За това и трябва да внимавате на кой предлагате това ястие т.к реакциите може да са в двата полюса.
Продукти:
- 3 кг. охлюви (живи)
- 2 връзки магданоз
- 100 гр краве масло
- 2-3 склидки чесън
- 200 мл бяло вино
- сол, чер пипер, бахар, дафинов лист
- 500 гр морска сол
- 500 мл оцет

Приготвяне:
Охлювите се събират и поставят в затворен съд в който обаче влиза въздух. Аз използвах надупчено празно шише от минерална вода 10 л. Ако отворите са малко по-големи охлювите оставени без надзор могат да направят доста неприятна изненада. Охлювите трябва да престоят 3 дни без храна за да се изчистят. След това ако има умрели охлюви те се отделят и не се готвят. Останалите се измиват (както са живи) с вода оцет и морска сол.  По този начин се премахва секрета, който ги прави неприятни на допир. Водата се сменя най-малко три пъти, като всеки път се добавя морска сол и оцет.
Охлювите се варят в дълбока тенжара с вода за около 15 минути. След това внимателно се вадят от черупките. Трябва да се извади цялото съдържание т.к черупките се използват в по-нататъшното приготвяне. Охлювите се почистват. Яде се само телцето на охлюва, а останалата част се изхвърля!
След като са почистени охлювите добре и е отстранено ненужното от тях отново се измиват с морска сол оцет и вода. Отново  миенето трябва да се повтори минимум три пъти, а след това може да се оставят за малко в гевгир под течаща вода.
Измитите охлюви се слагат в тенжара и се овкусяват със сол, чер пипер, бахар и дафинов лист. Добавя се бяло вино и вода в съотношение 1/1 докато охлювите се покрият. Варят се 1ч 30 минути на слаб котлон.
През това време черупките от охлюви се измиват добре. Ако има черупка в която е останало част от съдържанието тя се отделя и не се използва. Черупките се нареждат в тавичка с отворите нагоре. Във всяка черупка се поставя по един вече сварен охлюв. Прави се смес от  100 гр краве масло, ситно нарязан магданоз и смачкани скилидки чесън. С тази смес се запечатват отворите на черупките.

 Фурната се загрява до 250 градуса и охлювите се пекат в нея за 3 минути. След това са готови за консумиране.
Поднасят се с чаша бяло вино!
Приятен апетит!
Благодаря на Каранфилка Петрова за прекрасната рецепта :)

1 коментар:

  1. Много обичам охлюви!За съжаление няма от къде да се сдобия с тях, затова само ще преглъщам...
    Поздрави за рецептата!

    ОтговорИзтриване