Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 31 август 2010 г.

Пилешки хапки в соев сос

Това е едно вкусно и лесно ястие. Може да се съчетае с различни гарнитури. Според мен това е най-бързото решение при неочаквани гости с което можем да се представим на ниво. Освен това пилешкото месо (особено пилешките гърди) са може би са най-полезното месо и се препоръчват от редица диетолози.  Важно е обаче, ако се стремим към полезна и диетична храна да запомним, че пилешкото месо трябва да е без кожа т.като в нея има прекалено много мазнини. Ако рецептата обаче го позволява може да отстраним кожата чак след приготвяне на месото и така можем да използваме по-малко допълнителни мазнини. Пилешкото месо е много богато на протеини, желязо, магнезий, цинк, фосфор, калций, витамин В3.  Добре е в менюто на децата наред с другите храни да се включва и пилешко месо т.като подрастващият организъм има нужда от повече протеини.

Рецептата която предлагам днес  се приготвя с пилешки гърди. Продават се замразени и охладени. Когато се купуват охладени е важно да се огледа за жълтеникав цвят и ако миризмата му е тежка и неприятна е по-добре да не си правим експерименти със здравето (дори опаковката да е  в срок на годност). Не е добре и да се купуват  мариновани меса, каквито се предлагат по всички по-големи хранителни магазини. Лично мое  убеждение е, че в голяма част от случаите месото е с приближаваща дата на крайният срок или недобре транстортирано и чрез маринатата това се прикрива.

Продукти:
- 800 гр пилешко бонфиле (за 3 порции)
- сока от 1 изцеден лимон
-соев сос
- чер пипер, олио

Приготвяне:
Месото се измива и нарязва на хапки. Овкусява се с черен пипер, лимоновия сок и соев сос. Има разлика в това какъв соев сос ще се използва. Ястието след това ще премине термична обработка и затова аз използвам тъмен соев сос. Не осолявам месото т.като соевият сос е достатъчно солен, а за добра фигура не се препоръчва да се прекалява със солта (също мое убеждение - солта при хора с наднормено тегло е по-силен фактор от сладкото! Седнете поне веднъж на маса с по пълничък човек и наблюдавайте хранителните му навици. В 9 от 10 случая ястието се осолява, каквото и да е дори и преди да се опита на вкус. Солта спомага за образуване на целулит).
Така овкусено оставям месото да престои от 30 минути до един час. След това приготвям на сгорещен тиган с много малко мазнина или на тефлонова плоча. Внимавам да обърна хапчиците от всички страни, защото термичната обработка е особено важна за хората, които консумират всякъкъв вид месо т.к по този начин се избягват голям брой заразявания (примерно от птичи грип, тении и други)

Приятен апетит!


Материала не е медицински. При нужда се обърнете към специалист!

Няма коментари:

Публикуване на коментар