Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 16 август 2010 г.

Никой не е по голям от хляба

С какво да започнем, ако не с хляба. На нашите геогравски ширини той се почита твърде много. И има защо. В хляба съдържа голям спектър от необходимите на човешкият организъм вещества. Не случайно е свързан с всеки обичай. Културата ни е запазила различни видове обредни хлябове за всеки голям църковен (и не само) празник, хлябове за делниците и за празниците. Не случайно думата "хляб" на български може да се използва като нарицателно име за храната въобще.

Всеки има тайнички рецепти за благоуханни питки и погачи. Споделете ги с нас


Пита със сирене:
Продукти:
- 400 мл хладка вода
- 1 яйце
- кубче мая
- 1 л сол
- 1 л захар
- мазнина

за плънката :
250 гр сирене

Омесва се тесто, което се разделя на 6-7 топчета. Топчетат се точат на тънки листи, намазват се с мазнина и се срязват отвън навътре та няколко места без да се достига до средата. Парченцата се обръщат на вътре и се точат още веднъж. По средата се слага натрошено сирене. Листите се напръскват отново с масло и се завиват. Пече се на 200 - 250 градуса. Може да се поръси със сусам.




Пълнени хлебчета
Продукти:
- 500 гр брашно
- 1 пакетче мая
- 1 лъжичка захар
- 1 л сол
- 250 мл прясно мляко
-100 гр масло
- 1 яйце

Плънка
шунка, кшкавал, кисели краставички, царевица
кетчуп или лютеница



Брашното, маята, солта и захарта се размесват добреЯйцата се разбиват с млякото, добавя се мекото масло и се смесва с брашното.
Омесва се меко тесто и се оставя да втаса 50-60 мин на топло, покрито с кърпа. Тестото се омесва още веднъж и се разделя на малки топки. Плънката се нарязва на малки кубчета. От всяка топка се оформя елипса в която се поставя плънка, след което се затваря. Елипсите се нареждат в намазнена тавичка с гладката част на горе. Намазват се с масло и се срязват леко. пекат се 20 - 30 мин на 200 - 250 градуса

2 коментара:

  1. здравей Женя,Парво искам да те поздравя от все сарце браво на теб!
    Твоивте занимавки са чудесни,добре изглеждащи и вкусни.Вчера попаднах на твоя блог разгледах го на един дах и останах очарована.Обожавам да готвя но все още не сам се решила за свой блог.Преди малко хапнахме от твоите марзеливки малко ги промених и искам да ти кажа че моите маже (сапруга и малкия ми син)много ги харесаха.Обикновенни а толкова вкусни.Продалжавай все така.С удоволствие ще следя твоите вкусотии.Хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за милите думи Силвия. Аз също не съм професионалист, но готвя с любов за близките си. Това е моята страст и съм много щастлива, когато съм полезна на хората четящи блога ми.
    Успех и на теб!

    ОтговорИзтриване