Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Две предложения с пресен пипер

Пипера е една от най-често срещаните съставки на българската трапеза. Използва се сушен (червен пипер), пресен пипер като подправка и допълнение на много ястия, като основно ястие и други. Чушките са са богати на витамини, минерални соли, захари и други полезни вещества. Родина на пипера е Южна Америка. Освен за храна, лютивият пипер се използвал от индианците за военни цели срещу испанските завоеватели като задушлив, сълзотворен и отровен газ, който се отделял от горящите плодове. Лютивият пипер се ценял и като лекарство. Първоначално е пренесен в Испания и Португалия, където е отглеждан като декоративно растение. Проникнал в Европа, пиперът не е останал чужд и на Турция, която по това време е владеела Предна Азия, голяма част от африканското крайбрежие на Средиземно море и Балканския полуостров.
Пренасянето на пипера в България вероятно е станало в началото на 16 век по два пътя - чрез Унгария и по оживения тогава средиземноморски път чрез Турция. У нас тази култура бързо се е наложила като основен зеленчук. Българските градинари са изиграли важна роля за разпространението й от една страна в друга, популяризирайки все по-широко начините на отглеждане и консумация. Те са създали и усъвършенствали нови типични български сортове. Специфичния климат и отглеждане на пипера в България води до създаването на растение с различни свойства.
Ястията, които предлагам днес присъстват във всяка една българска кухня в безброй разновидности. Сигурна съм, че могат да се намерят хиляди различни рецепти за приготвянето им.
Чушки с чеснов доматен сос
Продукти:
- 1 кг печен пипер
- 3 домата
-1 глава лук
- 4-5 скилидки чесън
- олио, брашно, сол, захар
- магданоз и сирене (според вкуса)

Приготвяне:
Лука и чесъна се нарязват на възможно най-малки парченца. Запържват се в мазнина. Доматите се обелват и настъргват. Прибавят се към лука и се подправят с 1/2 л захар и 1 л сол. Оставят се да поврат и при нужда се сгъстяват с малко размито във вода брашно. Добавя се предварително опечения и обелен пипер. Ястието се оставя  да къкри на слаб огън още 10-15 минути. Сервира се топло. Може да се поръси с настъргано краве сирене или нарязан магданоз според вкуса.

Пълнени чушки с кайма и ориз


Продукти:
- 1 кг  пресен пипер
- 1 малка глава лук
- 1 ч. чаша ориз
- 250 гр кайма
- 2 домата
- олио, сол, черен пипер, брашно
-чубрица

Приготвяне:
Лука се нарязва на ситно и се запържва. Към него се добавя ориза и вода в съотножение 1/3. Вари се до полуготовност и се подправя с сол, смлян чер пипер и чубрица на вкус. Когато ориза набъбне и поеме всичката вода се маха от огъня и  се смесва с каймата. Разбърква се добре за да се получи хомогенна смес и се внимава от топлото каймата да не стане на "късове". Чушките се измиват и изчистват от дръжките и семките. Пълнят се със сместа, а накрая се поставя по резенче домат за да не изтича тя. Редят се в  намазнена тавичка. Доматите се настъргват и подправят на вкус. Към тях се добавя лъжичка брашно за да се сгъстят. Също се изсипват в тавичката и всичко се пече във фурна до готовност.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар