Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 10 септември 2010 г.

Торта "Алекс"

Продукти:
- 1 пакет какаови бисквити (около 200 гр)
- 100 гр краве масло
- 150 гр бял шоколад
- 1 пакетче крема сирене (125 гр)
- 200 гр пудра захар (може и обикновенна)
- 400 мл сладка сметана
- 2 желатина
- 1 компот от ананас (около 250 гр)
- 2 белтъка

Тортичката се приготвя в тавичка с подвижен кръг, който се отваря. Моята тавичка  беше с диаметър 26 см, но същата смес може да се приготви  и в по-малка. Така тортата ще стане по-висока.

Приготвяне:
Ето така приготвям тортичката аз. Резултата е много вкусена тортичка приготвена в домашни условия.
Какаовите бисквити се натрошават на дребно и се смесват с половината от кравето масло. Изсипват се в тавичката и се разстилат равномерно.
На водна баня се разтопява белият шоколад с останалото краве масло. Когато е готов се оставя да изстине.
Крема сиренето се смесва със захарта и се разбива. Всички продукти, които разбивам с миксера  слагам в отделен съд, а след като са вече достатъчно добре разбити прибавям към сместта.
Разбивам сметаната и белтъците от яйца (по отделно). Разтварям желатина в 50 мл вода. Когато се втвърди, стоплям около 50 мл сок от компота от ананас, изсипвам към желатина и разбърквам. Смесвам всичко в следната последователност, като постоянно разбърквам с миксера на малки обороти: към крема сиренето добавям разбитата сметана; разтопения шоколад; разбитите белтъци и желатина. Трябва да се получи еднородна смес, която изсипвам в тавичката върху бисквитите и заглаждам отгоре с нож за да стане равна тортичката. Слагам за 1 час във фризера.
През това време разтварям второто пакетче желатин в 50 мл вода. Стоплям останалият сок от компота с 50 гр захар. Течноста трябва да е около 200 мл. Ако сока от компота не е достатъчен може да се добави натурален сок от ананас. Изсипвам топлият сок в желатина и разбърквам. Изваждам тортата от фризера и нареждам  равномерно върху нея плодовете от компота. Заливам с желатиновата смес и отново прибирам във фризера.
Тортичката се яде на другия ден. Трябва да се извади поне 1 час предварително от фризера.
Приятен апетит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар