Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 13 септември 2010 г.

Пълнен джолан

Много обичам вкусна храна. Може и да не е много полезна, но да е вкусна. Джоланите са ми любими и имам няколко рецепти  за тях с които никой не може да се провали в кухнята. Предупреждавам, че месото от джолан съдържа много калории, но пък е толкова вкусно...
Джолани купувам задължително обезкостени. Има ги в големите търговски вериги на щандовете за  охладени мръвки. Тези които съм снимала тук бяха огромни. За това ги срязах на две и от 3 джолана (2 кг месо)  направих 6 порции. Когато са  с нормална големина обаче това  не е необходимо.

Продукти:
- джолани (според броя поканени на вечеря)
- 1 глава лук
- 3 средно големи моркова
- 1/2 глава целина
- 5-6 скилидки чесън
- вино за мариноване (300 мл)
- сол, черен пипер

За гарнитурата:
- 6 средно големи картофа
- 1 по-голям домат (може пресен или от консерва)
- сол, черен пипер, оцет, олио
- куркума
-  2-3 зрънца кориандър

Приготвяне:
Вземат се 4-5  скилидки чесън и се счукват. Смесват се с малко олио, 1 л сол, 1 л. черен пипер (смлян). Джоланите се измиват и с ръце в тях се втърква сместа. Слагат се в дълбок съд и се заливат с виното. Месото трябва да се покрие с течност и тенжарката се допълва с вода. Оставя се в хладилника поне 4-5 часа. Аз го оставям за 24 и готвя на другият ден.
Плънка: Настъргват се морковите и целината. Лука  и чесъна се нарязват на дребно. Всичко се смесва и се овкусява с малко сол.
Джоланите се разрязват, така че  да се получи джоб. Дори и да не се разреже правилно месото и да се разкъса -  не е проблем и това няма да си личи накрая. Всеки джолан се пълни и след това се затвъря.
Всеки джоланите се завива по отделно  в алуминиево фолио. Трябва да се притисне добре за да е стегнато то. Джоланите трябва да са добре завити и фолиото да е затворено от всички страни. Пакетчетата се нареждат в тавичка  в която се налива малко вода. Пекат се във фурна. Не препоръчвам печенето в конвекторна фурна (т.к им е необходимо по-дълго печене)

Гарнитура: Картофите се обелват и нарязват на едри парчета. Слагат се в подсолена вода с 2-3 лъжици оцет и се оставят да престоят 2 часа. След това се отцеждат и към тях се добавя 1 домат, нарязан на дребно. Добавя се и останалата от джоланите плънка (6 джолана не могат да съберат плънката описана по-горе). Ако все пак не е останала плънка може да се нареже на дребно един морков. Овкусява се с малко черен пипер, 1 с.л куркума и 2-3 зрънца кориандър. Всичко се  разбърква и се завива добре във фолио.

Също се образува пакетче, което трябва да е добре завито. Може да се опече в същата тавичка заедно с джоланите, но е добре да се сложи по-късно.
Джоланите се пекат 2 часа на загрята на 220 градуса фурна. На картофите им е достатъчен 1.30 ч. Два часа след като съм сложила джоланите изключвам фурната, но оставям ястието вътре още около 30 минути.

Добре се разбира с шопска салата и вино :)
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар