Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 15 септември 2010 г.

Здравословен десерт


Продукти:
- 1 ч.ч черен ориз ("императорски")
- 1/2 ч чаша захар
- 3 ч. чаши прясно мляко
- 1 ванилия
- корите на 3 портокала

Приготвяне:
Ориза се измива предварително и се отцежда добре. Трябва да се внимава, защото водата от него оставя петна. Слагат се ориза, млякото и захарта да се варят на бавен огън. Необходимо им е много повече време отколкото на обикновенно мляко с ориз. Още в началото водата се оцветява в лилав цвят :). Вари се докато ориза набъбне и поеме всичкото мляко. Малко преди да се махне от огъня се прибавя 1 ванилия и се разбърква. 
Вземат се 3 портокала и се срязват през средата. Изцеждат се и се махат останалите парченца от плод. Свареният в мляко ориз се изсипва в портокаловите кори.


Вкуса на този десерт няма нищо общо със стандартното мляко с ориз (ако питате мен няма вкус нито на мляко, нито на ориз :) ).
Черният ориз е много полезен. Има богато съдържание на антиоксиданти, минерали и аминокиселини. Полезен е най-вече за хора със сърдечно-съдови заболявания; борещите се с рака. Според традиционната китайска медицина черният  ориз "отваря стомаха" (стимулира перисталтиката), нормализира работата на надбъбречните жлези, подобрява зрението, оздравява кръвта, повишава потентноста. Полезен е при ранно посивяване на косата, слабост в следродовия период, в периоди на възстановяване след боледуване, при малокръвие.
Черният ориз е по-труден за сдъвкване. Това е още един плюс за добавянето му в различни диетични менюта т.к се яде по-бавно и дава на организма времето да  усвои храната.

Приятен апетит!



Материалът е подбран от мен и няма медицинска стойност. При нужда се посъветвайте със специалист

Няма коментари:

Публикуване на коментар