Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

четвъртък, 23 септември 2010 г.

Лазаня

Продукти
- 1 пакет кори за лазаня
- 500 гр бешамелов сос
(или 2 с. л брашно и 500 мл  прясно мляко)
- 1 глава лук
- 5-6 скилидки чесън
- 1 морков
- 400 гр пресни гъби
- 4-5 супени  лъжици доматено пюре
- 250 гр кайма
- пресен босилек, магданоз
- олио, сол, черен пипер
- 300 гр кашкавал
- домат за украса

Приготвяне.
Корите за лазаня се бланшират в подсолена  вряща вода за около 5 минути. Изваждат се внимателно и се разделят за да не залепнат една за друга.
Приготвя се бешамелов сос, като се запържат две лъжици брашно и към тях се добавя 500 мл прясно мляко и щипка черен пипер.
Плънка за лазанята: лука, моркова  и чесъна се нарязват на дребно и се задушават. Към тях се прибавят нарязаните на кубчета гъби. Когато и те се задушат се добавя доматеното пюре и малко вода. Подправя се с нарязан магданоз и пресен босилек. По желание се добавя сол и черен пипер. Когато доматеното пюре започне да се сгъстява се  добавя каймата и се разбърква добре. Достатъчни са 1-2 минути и соса се маха от котлона.
Лазанята се реди в намазнена тавичка, като първо се намазва с бешамелов сос, а след това се редят кори от лазаня, бешамелов сос и плънка. Последният ред кори от лазаня също се залива с бешамелов сос. Краищата  на корите за лазаня се притискат леко надолу с вилица. Пече се в предварително загряна фурна на 200 градуса. Малко преди да се извади от фурната, лазанята се поръсва обилно с настърган кашкавал.
Така приготвената лазаня се разрязва на порции и се сервира с резенчета домат и пресен босилек. Подхожда си и с чаша мерло.
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Хмм, с чаша мерло ще е класна вечеря, че и предпочитана :)

    Поздрави и пожелания за усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! И на теб! И на всички - прекрасна седмица и много положителни емоции :)

    ОтговорИзтриване