Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 24 септември 2010 г.

Винен кебап

Продукти:
- 400 гр свинско месо
- 1 стрък праз лук
- 3-4 с.л доматено пюре
- 200 мл червено вино
- сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, олио
- 1 ч.чаша ориз
- 1 лъжица изцеден лимонов сок

Приготвяне:
Рецептата е подходяща за по-тлъсти меса, но за предпочитане са меса без тлъстини (по-полезни са). Месото се нарязва на парчета и се овкусява със сол и смлян черен пипер. Лука  се нарязва на шайби и заедно с месото се задушава с малко мазнина. Когато е полуготово към него се добавя 1 с.л червен пипер. Всичко се разбърква добре. В купичка се смесват  доматеното пюре и червеното вино. Добавят се към месото  с 1-2 листа дафинов лист. Всичко се вари до готовност.
В отделен съд се слага измития ориз с вода (1 ч ориз - 3 ч вода). Добавят се няколко зрънца черен пипер и малко сол. Вари се до готовност. Аз добавям и суха мащерка. С ориза може да се импровизира според вкуса, но класическия винен кебап се поднася с чист бял ориз. За да се запази блясъка на ориза и да изглежда още по-бял може да се добави при варенето 1 лъжица изцеден лимонов сок.

Поднася се в чиния ориз и кебап. Добро допълнение е класическата шопска салата.
Приятен апетит!

3 коментара:

  1. Много точно описание на рецептата Браво :)Стана много вкусно като за първи път:)

    ОтговорИзтриване
  2. ДНЕС ГО ПРИГОТВЯМ С ПРАЗ И ЛУК ЩЕ ВИДИМ КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ, ДОБЪР АПЕТИТ

    ОтговорИзтриване