Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 18 октомври 2010 г.

Руло "Стефани"

Руло Стефани е традиционно ястие в унгарската, немската, италианската, датската, българската и холандската кухня. В различните държави то се приготвя по различен начин, но общата представа е, че това е месно руло с яйца и декоративни резенчета по средата. Италианците например добавят заливка от доматен сос. Немското руло често е без яйце, а датчаните слагат резени бекон върху рулото. Ето какво открих за човека, чието име носи това прочуто руло.
Стефания Белгийска (1864–1945) била дъщеря на белгийския крал Леополд II.. Оженила се млада за австро-унгарския престолонаследник Рудолф, като това е един династичен брак без любов. Стефания нямала място в  живота на новото си семейство. Свекърва и - императрица Сиси, откровено я мразела, а самият Рудолф скоро се самоубил със 17-годишната си любовница. Стефания обичала унгарската кухня, рулото започнало да носи нейното име.

Продукти:
(за 4 порции)
- 750 гр кайма
- 3 яйца
- 2 сварени моркова
- 2 кисели краставички
- 100 гр изпържени гъби
- 150 гр кашкавал

Приготвяне:
Рулото Стефани аз не овкусявам с допълнителни подправки и не добавям мазнина при печенето му, защото в каймата обикновено има  достатъчно. Каймата разстилам върху фолио и подреждам в редичка предварително подготвените продукти за плънка. Яйцата трябва да са предварително твърдо сварени, гъбите да са изпържени, а морковите - сварени. Вместо пресни моркови могат да се ползват и кисели, но аз предпочитам вкуса  на пресните. Моркова и киселите краставички се нарязват на дълги, тесни ивици, а яйцето се срязва на четири. Всичко се подрежда в единия край Най -отгоре се нарежда нарязан на тънки ивички кашкавал.
С помощта на фолиото каймата се оформя като руло. Поставя се в тавичка. Аз наливам 1 пръст вода  в тавичката за да не залепне. Пече са на 250 градуса за около 40 минути. Когато е готово рулото се нарязва на порции и се сервира с подходяща гарнитура в зависимост от вкуса (задушени зеленчуци, ориз, картофено пюре).
Приятен апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар