Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 20 октомври 2010 г.

Супа топчета

Продукти:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 картофа
- 2 домата
- 250 гр кайма
- 1/2 кафяна чашка ориз
- чубрица
- магданоз, сол, чер пипер, оцет
За застройка
- 1 яйце
- 2 с.  л кис мляко

Приготвяне
Лука се нарязва на дребно, а моркова се  настъргва. Сваряват се в дълбок съд с вода. Когато са готови към тях се прибавят картофите - изчистени и нарязани на малки кубчета.
Към топчетата от кайма аз не  добавям ориз (както в повечето рецепти), а правя топчетата САМО от кайма. За да запазят формата си  смесвам в дълбока чиния 1 лъжица оцет и 1/2 чаша вода. С тази смес си  мокря ръцете преди да направя всяко едно топче. От оцета месото се стяга и запазва формата на  топчетата и те след това не се разваряват.
Когато картофите са сварени добавям едновременно топчетата, като пускам всяко едно по отделно и настъргания домат. Подправям с щипка черен пипер, 1 л. сол и щипка чубрица (стрита между дланите). Не добавям допълнителна мазнина. Оставям всичко да се свари до готовност и накрая добавям почистения и измит ориз. Когато ориза набъбне махам тенджерата от котлона и я оставям под плътно затворен капак.
Застройвам с 2  с. л кисело мляко и 1 яйце, като добавям застройката на тънка струйка. Накрая подправям със ситно нарязан магданоз.


Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар