Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 22 октомври 2010 г.

Макаронена салата

Продукти:
- 2 бр тиквички
- 1/3 пакет макарони
- 2 сварени моркова
- сол, зехтин, суха целина

Приготвяне:
Макароните се сваряват в гореща подсолена вода и се изцеждат от водата. Салатата може да се приготви от различни  видове макарони, но най-често за салати и гарнитури се използват т.нар "фарфале"

Снимка Google


В случая не разполагах с такива и  за това използвах Пене Ригате - класически модел макарони често използван за салати.
Снимка Google

Морковите се сваряват цели и след това се нарязват на колелца. Тиквичката се нарязва на кубчета с дебелина около 1 см. Тиквичката се пържи в дълбок тиган (или уок) с малко мазнина, като се сложи в тигана цялото количество тиквички едновременно и се разбърква. Така тиквичката придобива по-различен вкус (прилича на задушена). След като е готова в тигана се добавят нарязаните на колелца моркови и сварените и изцедени макарони. Подправя се със сол и суха целина. Разбърква се и се оставя на тих огън за 2-3 минути. След това се сваля от котлона и се сипва в дълбока салатна чиния.
Приготвени по този начин макароните могат да се използват за гарнитура или салата. Поднасят се топли. Може да се добави според вкуса изпържена прясна чушка на кубчета.
Това е любима гарнитура на цялото ми семейство и присъства често в списъка на "поръчаните" за семейна вечеря ястия.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар