Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

събота, 23 октомври 2010 г.

Подправките (част4) - чубрица

Чубрица - родина на чубрицата са средиземноморските раьони до Иран. Използвана е в древен Рим като билка и като подправка. Римляните смятали, че чубрицата осигурява благополучие в брака и и приписвали митологични свойства. Използвали я и при отглеждането на пчели за по-добър аромат на добиваният мед.  Смятана е също така и за афродизиак. В средновековието италианците са я използвали като средство за събуждане и ободряване, а в кулинарията - за сладкарски цели. Основни производители на чубрица в наши дни са Франция и балканските страни. Лятинското  име на чубрицата е Satureja (сатири) и е свързвана с митологията.  Сатирите са митични същества - полухора - полуживотни, чийто любими паши според древните били именно находищата на чубрица.

Изображение на сатир - от тук


Познати са над 30 вида чубрица. В България се срещат 16 вида чубрица в диво състояние. Отглежда се като междинна култура или като втора култура в парниците след определени зеленчуци. Използва се в кулинарията за подправка, както и в официалната медицина.

В  официалната медицината чубрица се използва  при стомашно-чревни заболявания (стимулира стомашната и чревна дейност), като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие. Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.

Снимка от тук

В кулинарията чубрицата спомага  за подсилване на апетита. Използва се надземната част на растението, брана преди, по време или след цъфтежа. Прилага се в колбасарството и за ароматизиране на сирена. комбинира се с магданоз, сушени корени за супа, дафинов лист, чесън, розмарин, целина, сминдух. Използва се в много български национални ястия, а също така е основна съставка на най-българската подправка - шарената сол. Чубрицата се използва в европейската и средиземноморската кухня широко. Главна съставка е на сухите подправки за средиземноморски ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар