Ориз "Басмати" или кафевият ориз, не се готви много по-различно от обикновения. Но аз да си разкажа за моята импровизация. Щях да правя вечеря и по инициатива на близките на няколко пъти в един ден участвах в почти идентични разговори с различни хора...
- Какво ще готвиш днес?
- Кафяв ориз.
- А защо не му сложиш и... (тук всеки казваше нещо различно)
И аз сложих от всичко :)
Продукти
- праз лук
- 2 моркова
- 2 пресни пиперки
- китайска гъба "сребърни ушички"
- Консерва грах (около 200 гр)
- 2 ч.ч ориз "Басмати"
- олио, сол
Приготвяне:
Ориза сварих с вода 1/4 (ориз / вода). След което отцедих. Китайската гъба накиснах във вода за 1 час за да набъбне. Праза и морковите нарязах на дребно и задуших в дълбока тенджара. Нарязах чушката на кубчета. Т.к вече беше минал вече 1 час от накисването на гъбата я извадих от водата, отцедих и я нарязах на малки парченца. Прибавих чушката и гъбата едновременно към задушените лук и моркови. Когато станаха готови прибавих граха. След една минута добавих и ориза. Оставих всичко на бавен огън за 10 минути. Подправих само със сол.
Ястието е подходящо както за гарнитура, така и за самостоятелно ястие. Аз го използвах за гарнитура към едни чудесни пържолки с мед.
Човек трябва да има отношение към храната! Тя е начин на живот и източник на витамини, които ни правят по-здрави и силни!
Приятен апетит!
Правя подобен ориз и става много вкусен. Ще пробвам и твоя вариант!
ОтговорИзтриванеЛилия?
ОтговорИзтриване