Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 7 декември 2010 г.

Никулденски шаран

Продукти
(за шаран 3 кг)
- 1 шаран
- 1  и 1/2 стръка праз
- 400 гр счукан орехи
- 50 гр ориз
- олио, чер пипер, червен пипер
- дивисил
-1 лимон
- 100 мл бяло вино

Приготвяне:
Шарана се почиства и измива. Посолява се с 1 л сол. Залива се със 100 мл вино и малко вода и се оставя да престои  30 минути. След това се изцежда от водата и се намазва отвътре и отвън със сока от изцеденият лимон. Оставя се да престои така докато плънката стане готова.
Плънка : Праза се нарязва на дребно и се задушава. Добавя се ориза, запържва се леко и му се добавя вода (1 част ориз - 3 части вода). Орехите се запичат в отделен съд без мазнина  за около минута, като постоянно се бъркат. Добавят се към готовият ориз и лук. Подправят се с червен и черен пипер и девисил. Пълни се в шарана. Шарана се зашива или забожда с клечки. Шарана се слага в тава, като под него се поставя решетка (или няколко дървени шиша) за да не залепне. Залива се със вода и отгоре се намазва с олио. Пече се във фурна до готовност.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар