Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 2 януари 2011 г.

Два пъти точена баница

Тази баничка правим обикновено с късмети за нова година, защото отнема доста време за правенето и.
Продукти:
- мая - 1 пак суха или прясна
- 1ч. л захар
- 2 ч. л сол
- 200 гр кисело мляко
- 400 мл вода
- около 1.200 кг брашно
- около 300 гр маргарин
- 3 яйца
- около 400 гр сирене
- сусам за поръсване

Приготвяне:

Водата се стопля, но не трябва да е гореща, а малко по-топла от стайна температура. Смесват се маята, солта, захарта, киселото мляко и водата. Добавя се 1 яйце и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване). Добавя се брашно и се омесва средно твърдо тесто. Тестото се разделя на 8 топчета като всяко от тях се разточва по отделно. Краищата му се срязват по начина показан на снимката.
Разточеното тесто се намазнява с маргарин и се "затваря" по следният начин:

Така се разточват, намазват и затварят и 8-те парчета от тестото. След това се оставят да втасат. Всяко от парчетата се меси отново и се разточва на тънко.
Сиренето се натрошава и се смесва с 1 яйце. След като се разточи тестото, то отново се намазнява с маргарин и се слага плънка. След което се завива и подрежда в тавата.

Така се разточват и 8- те парчета и се  нареждат в   намазнена тава. Намазват се отново с маргарин, жълтък. По-желание се добавя сусам.

Баницата се разрязва преди да е опечена


Оставя се да втаса (около 1 час), след което се пече в предварително загрята фурна на 180 - 200  градуса. Става вкусна и може да се консумира и топла и студена. Преди време са използвали свинска мас вместо маргарин. Може да се използва и обикновено олио, но баницата става по-мека с маргарин.
Продуктите може да се намалят при приготвянето.
Приятен апетит!


1 коментар: