Apertae Musarum ianuaeApertae Musarum ianuaeТова не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 4 януари 2011 г.

Една идея за украса на питка

Тази питка правих за Нова Година. Идеята взех от кулинарния под форум на бг мама (ще се опитам да намеря и първо източника, но идеята на Лабракс е толкова хубава, че е правена мноооого пъти и се оказа трудно).

Продукти:
- 1 мая
- 400 мл айран
- 2  ч. л сол
- 1 ч.л захар
- около 1 кг брашно
- 1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
- мазнина
- сусам и мак за поръсване

Приготвяне:
От продуктите се омесва тесто, което се разделя на 4 равни части. Едната част се отделя на страни, а останалите се разточват, намазняват и поставят една върху друга. Аз поръсих мак между всяка част. Така поставени от трите части се оформя топка, която се поставя в средата на намазнена тавичка.


Четвъртата част също се разточва, но  на по-тънко. С помощта на формички за сладки се изрязват  желаните фигурки.Тестото от фигурките се отделя настрана, а разточеното тесто се поставя внимателно върху направената по рано "топка". Всъщност това е най-трудната част от направата на тази питка. За помощно средство може да се използва точилка с която пренасянето на тестото става по-лесно.


В изрязаните места на тестото се поставят фигурките, отделени преди това и питката се оставя да втаса.Тестото се маже с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180 - 200 градуса. Питката може да се оформи с различни видове тесто.Приятен апетит!2 коментара: