Продукти:
- 1 мая
- 400 мл айран
- 2 ч. л сол
- 1 ч.л захар
- около 1 кг брашно
- 1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
- 1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
- мазнина
- сусам и мак за поръсване
Приготвяне:
От продуктите се омесва тесто, което се разделя на 4 равни части. Едната част се отделя на страни, а останалите се разточват, намазняват и поставят една върху друга. Аз поръсих мак между всяка част. Така поставени от трите части се оформя топка, която се поставя в средата на намазнена тавичка.
Четвъртата част също се разточва, но на по-тънко. С помощта на формички за сладки се изрязват желаните фигурки.
Тестото от фигурките се отделя настрана, а разточеното тесто се поставя внимателно върху направената по рано "топка". Всъщност това е най-трудната част от направата на тази питка. За помощно средство може да се използва точилка с която пренасянето на тестото става по-лесно.
В изрязаните места на тестото се поставят фигурките, отделени преди това и питката се оставя да втаса.
Тестото се маже с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180 - 200 градуса. Питката може да се оформи с различни видове тесто.
Приятен апетит!
Que original!!! Besinos
ОтговорИзтриванеКрасиво........ и вкусно!
ОтговорИзтриване