Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 7 март 2011 г.

Скумрия

Ето, че дойде ред в този блог и на една доста разпространена и много вкусна рибка - скумрията. Сигурна съм, че тя присъства на много трапези  по различен начин т.к е една от най-консумираните риби в световен мащаб (заедно с риба тон и херинга) - Източник: wikipedia . Има няколко подвида скумрия, но си спомням, че до преди  десетина години купувайки си скумрия от магазина или когато си поръчвах на заведение винаги следваше въпроса "Дунавска или морска?". Понеже съм израснала в голям дунавски град ги различавах доста добре и винаги избирах морската т.к дунавската скумрия има много кости. И двете обаче са много вкусни. Днес обаче в България няма риболов на скумрия, а тази, която се продава е внос най-често от Новрегия. Независимо от това тя не трябва да се подценява като вкусови качества и полезна храна.
Ще ви покажа моите любими рецепти със скумрия.
Сочна скумрия на скара

Продукти:
- Скумрия цяла (по 1 бр на човек)
- сол, чер пипер
- 1 лимон

Приготвяне:
Колкото и малко да ви се виждат съставките не подценявайте. Тайната е в приготвянето. Пробвайте поне веднъж и ще повторите :)
Рибата се изчиства добре от вътрешностите като се запазва максимално цяла. Разрязва се единствено корема. Главите също не се махат, а само се изваждат хрилете. Ако рибата е купена замразена чистенето може да се започне още преди да се е размразила. Така по лесно се отделя ненужното. След това се размразява и се измива добре.  Рибата се овкусява със сол и чер пипер отвътре и отвън. Лимона се изцежда и с него също се намазва рибата отвътре и отвън (1 лимон стига за 3-4 риби). Така овкусена рибата се оставя да престои около 1 час след което се пече на скара.
Тук е момента да споделя, че за мен скарите са няколко вида според нагряването, а то е важна част от приготвянето на храната.  Аз използвам тефлонова скара или такава, чиито реотани са ребра на скарата. В никакъв случай не използвам скара на която реотана е под металните пръчки на скарата.
Щом скарата се нагрее се намазва с мазнина (ако е реотанова, за тефлоновата не е необходимо) и върху нея се нарежда рибата. Пече се под похлупак. Ако скарата няма собствен, може просто да обърнете една тава над нея, така, че да покрива рибките. След известно време се обръщат на другата страна и отново се пекат. Сервират се с пресен лимон.
Наистина много харесвам така приготвената скумрия защото остава сочна и е много вкусна.

Скумря на фурна с доматен сос
Продукти:
(за 4 порции)
- скумрия (4 бр)
- 1 глава лук
-  500 гр домати консерва
- сол, чер пипер, девисил
- 1 с.л брашно
- олио

Приготвяне:
Скумрията се изчиства добре и се измива. И за този начин на приготвяне е хубаво ако се запази цялоста на рибата. Лука се нарязва на дребно и се задушава с малко мазнина. Добавя се домати от консерва (обелено) и девисил. Рибата се натърква със сол и черен пипер отвътре и отвън и се нарежда върху доматите. Брашното се "размива" с малко вода и също се добавя. Пече се около 20 минути на умерена фурна, след което скумрията се обръща на другата страна и се пече до готовност.Може да се сервира с нарязан на дребно магданоз.

Приятен апетит!
Скумрията е подходяща и за тази рецепта. За целта след изчистването трябва да се нареже на шайби.

Ако харесвате ропотамо, погледнете и рецептата на Пепчо.
Ароматната скумрия на Пепеляшка, също е впечатляваща. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар