Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 11 март 2011 г.

Вегетарианска лазаня

Продукти:
- кори за лазаня
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3-4 скилидки чесън
- 550 гр пресни гъби
- 300 гр грах от консерва
- 4 с. лъжци доматено пюре
- босилек, магданоз
- олио, сол, чер пипер, инд. орехче
- 500 гр бешамелов сос
(2 с.л брашно и 500 мл прясно мляко)
- 300 гр кашкавал за поръсване

Приготвяне:
  • Корите за лазаня се бланшират във вряща подсолена вода.
  • Приготвя се бешамелов сос, като се запържват две лъжици брашно с 500 мл прясно мляко. Овкусява се с щипка чер пипер и индийско орехче.
  • Приготвя се плънката за лазанята, като лука, чесъна и моркова се нарязват на дребно и се задушават. Към тях се прибавят нарязаните на кубчета гъби и отцеденият грах. Когато и те се задушат се  добавя доматеното пюре и малко вода. Подправя се с нарязан на дребно магданоз и босилек. При липса на пресен босилек той може да се замени с изсушен. Сосът е готов когато доматеното пюре започне да се сгъстява.
  • Лазанята се реди в намазнена тавичка, като се започне с бешамелов сос. След него се редят кори за лазаня - бешамелов сос - плънка и т.н Завършва се с бешамелов сос.
  • Лазанята се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  • Малко преди да се извади от фурната лазанята се поръсва с настърган кашкавал.
Приятен апетит!

Рецепта за лазаня с кайма.

1 коментар:

  1. изглежда много много вкусно и интересно, никога чесно казано не съм пробвала вегетариянска лазаня, просто не съм чула и видяла такава рецепта - не съм се докоснала, и смятам да я пробвам при първа възможност, мерси за рецептата - много поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване