Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 18 август 2010 г.

Най-често употребяваните подправки част 1

Лук - първи данни за използването на лук от човека са  5х г пр Хр. Култивирането му се смята, че е започнало 3 х г пр Хр в Египет. Египтяните са го използвали и за различни ритуали при погребенията и отдаване на почит на боговете. В средновековието лука е използван освен за подправка и за лекарство, а в някой случаи дори като разменна монета
Днес лука е класическа подправка. Важно е да се знае, че веднъж нарязан лука трябва да се употреби за да не изгуби своите хранителни свойства. Според някой медицински изследвания  се смята, че лука увеличава апетита.
Друга универсална подправка в България е магданоза. Магданоза е познат в Европа повече от 2000 години, но започва да се използва като подправка едва през средновековието.Подправката е богата на хлорофил, а той от своя страна е полезна за различни ензима в организма. Богат е на витамините A, C, K, а също така е добър източник на фолиева киселина. В медицината  се използва в производството на почистващи за кожата вещества и против лош дъх. Препоръчителен е за лица със сърдечни проблеми и проблеми със ставите. Не се препоръчва за хора, които страдат от бъбреци и жлъчка. Магданоза е и добра украса за ястията.
снимка - от Google

Копър -  друга добре позната подправка от древността. Копър се е използвал във Вавилон, древен Рим, Елада. Още от древността е смятано, че има лечебни свойства. Интересно е, че прабългарите от времето на хан Кубрат са палели жертвената клада на бог Тангра със стръкче изсушен копър. Днес се използва добре  за ястия от яйца, риба, млечни и зеленчукови салати, сосове, постни супи, ястия от пресни зеленчуци (картофи, тиквички и т.н). Използва се още в  различни видове трушии и стерилизирани краставички. Копъра се препоръчва за  лица с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите отхрачващо средство при бронхити и коклюш. Действието му е успокоително и се използва в медицината.

Този материал  е  подбран от мен и няма нужната медицинска тежест. За всякакви съвети и препоръки се обърнете към специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар