Целината съдържа съединения, наречени кумарини, които способстват за предотвратяване на вредите, които свободните радикали нанасят на клетките, като по този начин намаляват възможностите за мутации на клетките и появяване на ракови образувания. Освен това тя е богата на витамин С; има потенциални ползи при намаляване на кръвното налягане; има действие на диуритик; богата е на калий и натрий (минерали способстващи за регулиране на течностите в организма). Целината е позната и като афродизиак и влияе положително най-вече на мъжката потентност.
снимка - от Google |
Полезно:
Корените на целината са полезна подправка. Лично аз ги използвам най-често за подправка към пилешка супа. Придават и неповторим аромат. Може да се използват в бульони на различни месни и постни ястия. Начин на използване: коренът се измива добре и внимателно се отстранява с нож кафявата му част (обелва се). За да се запазят полезните му съставки се вари в гореща вода в напълно затворена тенжара.Бульона в който е сварена целината е богат на витамини и може да се използва за приготвяне на различни сосове и пюрета. Целината може да се пече, задушава, пържи.
Стеблата и листата на целинта са отлична подправка в суров вид към различни салати, задушени ястия от месо или като гарнитура към различни ястия.Аз ги използвам към почти всяко ястие от пилешко месо. В народната медицина листата от целината се употребяват при ревматизъм, шипове, за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилането.
Семената от целина се използват по рядко в домакинствата. Съществува и т.нар сол от целина, която се приготвя именно от семената (понякога и корени) и може да се използва към всяко ястие, но не може да се съхранява дълго време.
снимка - http://receptite.info/ |
Освен като подправка към ястията от целината може да се приготви сок, богат на витамини и полезни вещества.Сок от зелена целина елиминира възпаления, лекува изгаряния, рани и язви. Пресен сок от целина нормализира телесната температура и помага да се понася сухото, горещо време. Сок от моркови и целина осигурява необходимите витамини и минерали. Сокът от целина се прилага широко във фитотерапията. Препоръчва се при висока умствена и физическа преумора да се вземат по 1-2 супена лъжица преди ядене.Сок с мед се приема при заболяване на ставите, подагра, ревматизъм, дерматит, запек
Забележка: При консумиране на целина и лечение с нея да се има предвид, че приемана в по-големи дози или по-продължително време, тя дразни лигавицата на стомаха и червата. Целината не се препоръчва при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.
Материалът е подбран от мен и няма медицинска стойност. При нужда се посъветвайте със специалист.
Няма коментари:
Публикуване на коментар