Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

вторник, 24 август 2010 г.

Кьопоолу

Според речника на чуждите думи в българския език думата "кьопоолу" (köpekoğlu) идва от турски и означава"кучи син, подлец"Същият речник дава второ значение на думата като вид ястие от печен патладжан.
Кьопоолуто е типично за българската кухня ястие. Съществуват редицаразлични  рецепти за приготвунето му. Полезно ястие е поради съдържанието на редица витамини, фосфор, калций, желязо, сяра и хлор, които са съставка на патладжана. Чушките пък са богати на витамините А и С, използват се в превенцията за рака,  стимулират стомашните секреции, благоприятстват отделянето на газове в червата и действат като мощен съдоразширител на кръвоносната система, полезни са за паметта.


Продукти:
- 1 кг пипер
- 1 кг патладжан
- 1-2 големи домата
- 300 мл олио
- магданоз, сол

Приготвяне.
Пипера и патладжана се изпичат, измиват и обелват. Нарязват се на кубчита. Към тях се добавя домата също нарязан на кубчета и магданоза, нарязан на дребно. Слага се сол  на вкус. Олиото се загрява в тиган и след това с него се заливат продуктите. Всичко се обърква добре и е готово за консумиране. По желание може да се добави чесън.  За украса може да се използват черни маслини, краве сирене или стръкчета магданоз. Може да се използва като разядка или като гарнитура към месо приготвено на скара.

Забележка: Ястието не бива да се консумират от болни със стомашно-чревни заболявания поради голямото им съдържание на мъчно смилаема целулоза. Не се препоръчват и при болни с оксалтни и уратни камъни, при редица нарушения на обмяната на веществата, като подагра, артрити, затлъстяване и др.





При нужда се посъветвайте със специалист.  Материала няма медицинска стойност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар