Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 23 август 2010 г.

Солени кифлички с маслини


Продукти:
- 1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
- 200 мл прясно мляко
- около 500 гр брашно
- 1 яйце
- 100-150гр краве сирене
-1 глава лук
- 1/2 чаена чаша черни маслини без костилки,
- олио, захар, сол

Приготвяне:
Маята се слага в 50 мл хладно мляко заедно със солта и захарта за да "шупне". Добавя се останалото мляко, белтъка от яйцето и брашното. Замесва се тесто. Тестото се  прави на топка и се омазнява. Оставя  се да втаса на топло около 20-30 минути. През това време се приготвя плънката.

Приготвяне на плънката: Лука се нарязва на ситно и се задушава. Към него се добавят ситно нарязаните маслини (оставят се 2-3 маслини, които не се добавят в сместта), а след тях и  натрошеното сирене.

Втасалото тесто се разделя на  две топки. Отново се омесва. Едната топка се омазнява и се оставя настрани. Втората топка се разстила с ръка и към нея се добавят заделените на страна маслини (също нарязани на малки парченца). Тестото се меси докато маслините  се смесят равномерно с него.  Разточва се на тънък кръг  и се омазнява.
Взема се втората топка тесто и също се разточва на кръг, голям колкото първия и се поставя върху него. Тестото се реже на триъгълници :
Поставя се плънката  отгоре и всеки триъгълник се завива от широката към тънката част, като леко се придърпва в страни. Кифличките се намазват с жълтък разбит в малко мазнина.
Готовите кифлички се пекат в  тавичка намазана с олио и поръсена с брашно в загрята фурна на 180 градуса.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар