Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

четвъртък, 26 август 2010 г.

Домашно маринована риба

Маринатата е подходяща за различни видове риби. Аз съм я изпробвала на шпроти, скумрия (на шайби), филе от хек, филе от бяла риба. Снимките са на последните мариновани шпроти.
Продукти:
- 1 кг сурови шпроти
- около 500 мл олио
- около 500 мл оцет
-сол
-дафинов лист
- 2 глави лук

Приготвяне:
Шпротите се измиват добре и се изчистват. Постанят се в тенжарка и се осоляват обилно. Тенжарката се прибира в хладилника и се оставя да престои 24 часа.
На другия ден рибата се измива добре и се залива с вода. Трябва да престои така 1 час. След това се вади и отцежда от водата и се залива с оцет. Трябва да се покрие, затова количеството оцет което съм написала е приблизително. Така залята рибата се оставя да престои около 1 час. След това се вади от съда  и отцежда. Отново се  нарежда в тенжарката като се  слага и нарязан лук на шайби и дафинов лист. Залива се с олио (количеството е такова, че да покрие рибата). Прибира се в хладилника и се консумира след 4-5 дни.

Идеално мезе за водка и ракия.
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Интересно е дали вместо олио може да се използва зехтин. Мисля, че няма никакви пречки, но все пак не съм сигурен дали няма да се промени вкуса. Явно трябва да се пробва. Колко е трайността на така маринованата риба?

    ОтговорИзтриване
  2. Tova sigurno e super no, ne qm za syjalenie :( :( :( samo edin pyt shte opitam :)

    ОтговорИзтриване