Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 16 август 2010 г.

Сач

Всички знаем, че освен да е вкусна храната трябва и да е красива и поднесена с любов. Една идея за това е сача.


Какво е сач? Сача е глинена плоча на която се пържат продуктите без мазнина. Може да се купи от почти всеки магазин за домашни потреби. Частите на сача могат да се закупят по отделно (метална стойка и глинена плоча), но за тези на които за пръв път предстои да приготвят вечеря на сач бих препоръчала да си купят и двете части.

Как се използва сача? Първото нещо което трябва да знаете, когато си купите сач е ЧЕ НА НЕГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОТВИ ВЕДНАГА. В противен случай рискувате сконфузна ситуация и много изхабени продукти. Глинената плоча трябва да се омазни добре и да се изпече на слаба топлина. Много неприятно и не добре ухаещо занимание. За тази цел аз използвам фурната. Ритуала се повтаря няколко пъти, а мазнината която поема глинената плоча е в очудващо голямо количество.

Хитринка за заети момичета! На сача се готви трудно. НО никой няма да разбере ако храната не е приготвена директно на сача, а само поднесена в него. Пригответе си храната на тиган, изсипете я в сача и аранжирайте. И вълка сит и агнето цяло. Нямате си идея колко усилия (и опарвания на гореща плоча) ще ви спести това, пък и така няма да се налага да печете предварително глинената плоча


Пиле със зеленчуци на сач.




Продукти:
1. Пилешки гърди
2. Моркови
3. Тиквички
4. Пресен пипер
Приготвяне:
Не посочвам мерни единици, защото в тази рецепта няма значение какво е съотношението.
Всичките продукти се нарязват на дълги тънки ивици (жулиени). Пилешкото месо се овкусява със сол, черен пипер, соев сос и изцеден лимонов сок. Зеленчуците овкусявам само със сол и малко мазнина. Слагам на сача пилешкото месо да се запече заедно с морковите, като от време на време обръщам парченцата за да не останат сурови от едната страна. След като станат готови добавям другите зеленчуци, като отново разбърквам. Ястието става бързо и лесно, но ако не ви се цапа може да приготвите пилешкото и зеленчуците в два отделни тигана и да ги смесите след това в сача. Ефекта е поразителен



Петльови мераци с брюкселско зеле

Продукти:
1. Една тарелка трътки
2 Едно пакетче брюкселско зеле
3. Два моркова

Приготвяне:
Трътките се измиват добре и се овкусяват със сол, соев сос, прясно изцеден лимонов сок и бира. Оставят се да престоят 30 - 60 мин след което се поставят на сача за да се изпекат. (Внимание, когато е нагрята повърхността върху която ще приготвяте трътките се получава "ефекта на пуканката"- т.е те подскачат). Морковите се обелват и сваряват цели.След като са готови се нарязват на колелца. Брюкселското зеле се задушава в отделен тиган и към него се прибавят нарязаните моркови. Когато са готови зеленчуците се нареждат по ръба на сача, като се редуват.

1 коментар: