Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Подправките - част 3 (босилек)

Босилек  - родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов.В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Древните гърци и римляни смятали босилека за символ на злоба и лудост.На запад през Средновековието босилекът минавал за символ на плодовитостта и носител на човешката чистота и добродетелност. Босилека е свързан  с християнството и се споменава в новият завет. Присъства и в българските народни обичаи: на Йордановден свещеникът ръси светена вода с китка босилек за здраве;  босилек се слага като апотропей върху шапката на новороденото и върху кърпата на родилката; използва се при украсата на сватбарското знаме; китка босилек се слага и в ръцете на мъртвеца. Странно е, че в българската национална кухня той сравнително рядко се използва като подправка. Говорила съм с по-възрастни професионални готвачки, които не използват босилек в кухнята именно защото го свързват подсъзнателно с обичая да се използва при погребалните обреди.


Босилека се използва в медицината и кулинарията. Той има има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага  се при заболявания на устната кухина, хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, уретрит. Притежава антиспастично действие при хроничен бронхит с кашлица. Босилекът е много полезен за премахване на болки при метеоризъм. Укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда.Интересното за босилека е, че прогонва комарите. Само една саксия в дома е необходима за да го предпази от комарите през лятото и пролетта.
В кулинарията босилека се свързва най-вече с иналианската кухня. Използват се предимно листата. Използва се като подправка за пици, спагети, салати.Главна съставка е на  небезизвестният сос "Песто". Друга интересна подправка, чието изключително съдържание е босилек е балсамовият оцет.
Женя
В кухнята босилека може да бъде прекрасна подправка  за печени меса, риби и сирена. Лично аз го слагам на почти всяка салата със сирене моцарела. Предпочитам го в пресен вариант, но на пазара най-лесно се намира изсушен. Решила съм си проблема с насят в саксия босилек :)
Когато се използва в готвени ястия или пици е добре да се сложи накрая, малко преди ястието да се смъкне от огъня. Съчетава се добре с различни доматени и чеснови сосове, както и с пресни домати.
Чай от босилек - препоръчва се за бременни жени за по-леко раждане, но не през цялата бременност, а само последните 1-2 дни преди термина. Ако се пие по време на ранна бременност е възможно да предизвика контракции. Чая се препоръчва и при болки в стомаха (чай от босилек и лайка или джоджен), както и при запек и газове.
Етерично масло от босилек  - препоръчва се най-вече при нервност и безсъние. То повишава настроението, прояснява съзнанието, укрепва и възстановява нервите, премахва умора, тревожни състояния, депресия, главоболие. Препоръчва се и при заболявания на дихателната система. Противопоказно е  обаче за бременни жени и кърмачки (както и по-голямата част от етеричните масла изобщо).
Противопоказна е  употребата на босилек при хора, които са на диета т.к той усилва апетита.

Материалът е подбран от мен и няма медицинска стойност. При нужда се посъветвайте със специалист.

1 коментар: