Apertae Musarum ianuaeApertae Musarum ianuaeТова не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 5 септември 2010 г.

Шоколадов мус

Продукти:
- 250 гр шоколад
- 50 гр краве масло
- 4 яйца
- 20-30 мл бадемов аператив (1 капачка)
- бял шоколад за украса

Приготвяне:
Шоколада се натрошава и се  смесва с маслото. Слага се в подходящ съд и се разтапя на водна баня заедно с 50 мл вода. Когато шоколада се разтопи се смъква от огъня, разбърква се до получаване на хомогенна смес и се остава да изстине.
През това време  се разделят жълтъците и белтъците на яйцата. Разбиват се по отделно. Белтъците се разбиват на сняг. За да е по лесно разбиването, може да се добави щипка сол към тях, но не е задължително. Разтопения шоколад се смесва с разбитите жълтъци и към тях се добавя 1 капачка бадемов аператив. Разбива се добре с миксер и след това постепенно се добавят белтъците.
Сместта се разделя в подходящи чаши и се оставя в хладилника за 24 часа.

Препоръчвам чашите да са по-малки т.к десерта е много сладък и не е подходящо да се консумират големи количества наведнъж. За украса аз настъргвам бял шоколад и поръсвам отгоре.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар