Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 6 септември 2010 г.

Боб в гърненце

Продукти:
- 0.500 кг боб
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 прясна чушка
- домати (пресни или от консерва)
- сол, олио, чубрица, джоджен
- червен пипер

Приготвяне:
Боба се измива добре. Накисва се във вода и 1/2 ч.л сода бикарбонат и се оставя да престои една нощ. Т.к готвенето в гърне не позволява смяната на водата, кисненето е важно. През това време боба набъбва двойно.
На другия ден се слага в гърнето, заедно с нарязания лук и морков. Долива се с вода и се слага на слаб огън. Когато се готви в гърне, то винаги се слага върху студен котлон! В противен случай има риск то да се спука. Трябва да се внимава също така да не изври водата и при нужда се долива. Два часа след като заври боба в гърненцето се добавят сол, чубрица, джоджен, нарязани на дребно домати и чушка и се оставя да ври още 1.5-2 часа. Когато всичко е добре сварено се прави запръжка от червен пипер и се изсипва в гърнето. По желание може да се добави и магданоз.

Готвенето на гърне става много по-бавно отколкото  в тенжара например, но резултата си  заслужава. Съчетава се прекрасно с шопска салата и скара. А домашната питка направо си е задължителна. 
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар