Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 26 септември 2010 г.

Царевични хлебчета


Продукти:
- 1 суха мая (или 1/2 кубче прясна)
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл вода
- 3 яйца
- 400 гр царевично брашно
- около 300 гр бяло/обикновено брашно
- мазнина
- 100 гр белени слънчогледови семки

Приготвяне:
Маята се смесва с малко хладка вода и се оставя да "шупне". Към нея се добавят солта, захарта, млякото водата и се разбърква добре. Двете яйца и белтъка от третото се разбиват с вилица и също се добавят. Брашното се пресява и се добавя постепенно, като сместа се бърка само в едната посока. Прави се меко тесто, което се намазва с мазнина и се оставя да втаса за около 30 - 40 минути. След това тестото се разрязва на 6-7 парченца. Всяко от тях се измесва повторно с малко брашно и се намазнява. Тестото може да се оформи на питки по различни начини. Аз го оформих така:
Когато питките са готови се нареждат в намазнена и поръсена с брашно тавичка на разстояние една от друга. Поръсват се с обелени слънчогледови семки и се пекат в предварително загряна фурна на 180 градуса. Малко преди да се извадят от фурната се намазват с жълтък. Пекат се около 30 - 40 минути.
Приятен апетит!

Източник на вдъхновение - тук!

2 коментара:

  1. Изглеждат много мекички, освен че са с оригинална форма!
    Ще се възползвам от рецептата. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не се заблуждавай, царевичния хляб не е много мек. Не е и твърд - нормален е. Ако искаш мекички пробвай с тестото за милинките и не слагай царевично брашно :) И после да се похвалиш.

    ОтговорИзтриване