Apertae Musarum ianuaeApertae Musarum ianuaeТова не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Йогурт с лимонени резенки

Продукти:
- 1 пакет бишкоти (200 гр)
- 1 кафе (нес или еспресо)
- 1 1/2 кофички кисело мляко
- 200 мл течна сметана
- 3 ч.чаши пудра захар
- 3 желатина
- 200 мл фреш от портокал
- 1 компот от ананас (200 гр)
- 1 пакет лим.  резенки
- ябълка

Приготвяне:
Кафето се разтваря в 300 мл вода. Бишкотите се потапят и се подреждат в тавичка с подвижна окръжност. Аз ползвах  с диаметър 28 см.
Сметаната се разбива докато стане твърда. За вкуса на тортата е много важен вкуса на киселото мляко. Става по-близка до масовия вкус с не много кисели млека с висока масленост. В отделен съд се разбива киселото мляко със захарта. В купичка се разтварят 2 желатина със 1-2 лъжици вода. Когато образуват твърда смес към тях се добавя 200 мл затоплен фреш от портокал. Разбърква се докато се разтвори желатина. В сместа не трябва да има бучки. Така получената смес се прибавя към киселото мляко. Разбърква се добри и всичко се изсипва в купата със сметана. Разбърква се добре и се изсипва  половината смес върху бишкотите.
Ако има останали бишкоти, които не са се побрали в тавичката се топят с кафе и се подреждат върху сместа. Дори да не са достатъчни да образуват цял ред, те се подреждат равномерно с разстояние между тях. Отгоре се изсипва останалата смес и се заглажда за да е  равна тортата отгоре. Прибира се във фризер за около 1 - 2 часа.
Когато тортата е стегнала достатъчно се изважда и отгоре се подреждат лимоновите резенки, нарязаната ябълка и плодовете от компота от ананас.
Един желатин се разтваря в 1 лъжица вода, а когато стане твърд към него се добавя стопления сок от компота от ананас. Разбърква се за да няма бучки и равномерно се изсипва върху тортата. Така тортата трябва да престои в хладилник или фризер 1-2 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар