Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 3 октомври 2010 г.

Мъфини

Мъфините се приготвят много лесно. Може да се импровизира много с тях в зависимост от въображението. Ето как сътворих аз първите си мъфини.

Продукти за сместа:
- 1/2 кофичка кисело мляко (около 200 гр)
- 2 яйца
- 150 гр захар
- около 300 гр брашно
- бакпулвер и  ванилия
-50 гр краве масло

Приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Има да се продава  смесени бакпулвер и ванилия. Аз използвах такива, но може и по отделно. В дълбок съд се слагат яйцата и захарта. Разбиват се с миксер. Към тях се прибавя киселото мляко, като продължава да се разбива сместа с миксера. Когато се получи хомогенна смес се прибавя брашното, а накрая и кравето масло. През цялото време се разбива внимателно с миксер. Сместа е за 12 мъфина. Аз я разделих на две и получих  два различни модела.

1 вариант
Допълнителни продукти:
- 2  млечни шоколада
- шарени захарни пръчици
- 20 гр краве масло

Приготвяне:

Формичката за мъфини се намазнява и се пълни със смес до 2/3 от обема и. Във всяко мъфинче се слага по средата парченце шоколад. Мъфините се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути (до готовност).
Останалият шоколад се разтапя на водна баня с кравето масло. Трябва да се получи хомогенна смес. Когато мъфините се опекат и извадят от фурната се потапят в разтопеният шоколад и се поръсват с шарени захарни пръчици. Трябва да престоят около 1 час за да се стегне шоколада.


2 вариант
Допълнителни продукти:
- сладко от смокини
- сметана

Формичките за мъфини се намазняват и  се пълнят до 2/3 от обема им. Във всяка формичка се слага по 1 ч. л сладко от смокини. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути до готовност. Когато станаха готови разбих сметана и я боядисах в синьо. Потопих всеки мъфин в сметаната и ги поднесох след като бяха престояли около 1 час. Стават вкусни, но тежки.

Приятен апетит!

1 коментар: