Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

неделя, 10 октомври 2010 г.

Задушени пилешки сърчица с гарнитура от елда

Реших да експериментирам с продукт, който не съм пробвала. Чела бях само някой статии колко полезна е елдата. Тя съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк , органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, РР, Р и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Полезна е за спортуващи хора. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. Елдата е най-добре позната в Русия. Другото и име е "гречка". В Русия най-често е приготвяна като каша. Използва се и в руската народна медицина.
Елда се продава в големите търговски вериги и по руските магазини. В Русе скоро откриха  руски магазин (може и да не е скоро, но аз го открих скоро) и това беше повод да експериментирам.
В най-обобщен вариант елдата се готви като ориз. Вари се в 1 част елда 3 части вода, като в някой източници срещнах, че после трябва да се измие. Аз си купих такава която се вари с пакетчето и я сварих по указанието от опаковката. Много ми хареса крайният резултат.

Продукти:
- 1 пакет пилешки сърчица
- 1 стрък праз лук
- 2 моркова
- 300 гр пресни гъби
- 100 гр елда
- олио, сол, червен пипер
- магданоз

Приготвяне:
Сърчицата се измиват и почистват. Праза се нарязва на дребно. Сърчицата се задушават в тенжара заедно с половината праз до готовност. Слага се сол на вкус, а когато вече  са готови се добавя една лъжица червен пипер. Оставят се още малко на котлона, след което се отстраняват. Оставят се в тенжарка под затворен капак.
Елдата се сварява по указанието от опаковката и също се оставя на страна.
В дълбок съд се  задушават другата част от праза  и морковите, нарязани на малки кубчета. Когато омекнат към тях се добавят ситно нарязаните гъби. Всичко се овкусява със сол. Когато и гъбите са готови се добавя елдата и се разбърква добре. Оставя се на котлона за 2-3 минути, като се разбърква постоянно, след което се отстранява.
Оформя се в чиния според вкуса и се поръсва с магданоз.

Наистина е много вкусно, а след като знаем, че елдата е толкова здравословна си заслужава да се пробва.
Пробвайте - ще ви хареса!

Няма коментари:

Публикуване на коментар