Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 27 октомври 2010 г.

Птиче месо с чеснов сос

Тази рецепта е подходяща за всякъкъв вид домашни птици, а също така и за дивеч.
Рецептата е на моята прабаба Христа, която си спомням с умиление. Жената е отгледала 5 деца, дали и 13 внуци.  А когато почина на преклонна възраст знаеше имената и на всичките си правнучета. Тази рецепта си я готвя с умиление.
Петелчето пък с което се сдобих е био :)) Отгледано с любов от свекървата.

Продукти:
- един петел
- 1 глава лук
- 2 главички чесън
- домат от консерва
- чушка от консерва
- няколко стръка листа от целина
- пресен босилек
- 2 с.л брашно
- 100 мл червено вино
-сол, черен пипер, олио

Приготвяне
Петела се почиства добре и се порционира. Маха му се кожата (по преценка) и се слага в дълбока тенджара да се задушава. Лука се нарязва на дребно, а чесънът се обелва и оставя на скилидки. Слагат се при петела също  за  да се задушат. Когато са  готови се добавят доматите. Може да се ползват пресни или от консерва, но т.като за мен това е зимна рецепта приготвям ястието с консервирани. Доматите се слагат в дълбок съд и се пасират заедно с 1 печена пиперка. Добавят се към задушеното ястие и се оставят да къкрят на слаб огън. Целината се нарязва и също се добавя.
В купичка се смесват 2 с.л брашно и 100 мл червено вино. Брашното се "размива" за да не стане на бучки и всичко се добавя към петела. Оставя се соса да се сгъсти. Подправя се със сол, щипка черен пипер и босилек. Вари се до готовност.
На домашните птици, както и на дивеча е необходимо повече време за да се сварят т.к месото е по-жилаво.
Рецептата може да се приготви и с купено пилешко месо.

Приятен апетит!

1 коментар: