Apertae Musarum ianuaeApertae Musarum ianuaeТова не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

петък, 8 октомври 2010 г.

Паниран патладжан (Патладжан бюрек)

Това е едно любимо ястие на моето семейство. Леко и вкусно е. Количества на продуктите няма да пиша, защото те са по преценка на готвещия, а и могат да варират.
Продукти:
- няколко патладжана
- яйца
- сирене
- брашно
- галета
- сол, олио

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филийки и се слагат в дълбок съд с подсолена вода. Оставят се да престоят най-малко 1 час за да се премахне горчивият вкус на патладжана. След това се изваждат и отцеждат от водата.
Прави се смес от  натрошено сирене и яйца. Сместа трябва да е гъста и в нея трябва да преобладава сиренето.
В отделна, дълбока  купичка се разбиват няколко яйца. А в друга се смесва брашно с галета.
Взема се резен патладжан и се намазва със сместа  от сирене и яйца. Отгоре се слага още един резен патладжан.Получава се нещо като "сандвич". Топи се последователно в яйце - брашно с галета - и отново яйце. Пържи се в дълбок съд с предварително загрято олио. Обръща се за да може да се изпържи и от двете страни.  Изважда се върху домакинска хартия за да се  премахне мазнината.


Може да се сервира топло или студено. Същото ястие може да се приготви и от тиквички.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар