Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

събота, 15 януари 2011 г.

Питки "Звездички"

Оригиналната рецепта е руска, а в този блог аз открих рецептата. Пробвах я и много ми хареса. Всъщност аз направих питките от царевично и бяло брашно и добавих яйце в тестото.

Продукти:
- 1 пакетче суха мая
- 2 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- 1 яйце
- 200 гр царевично брашно
- около  400 - 500 гр бяло брашно
- 350 мл хладка вода
- сусам (по желание)
- масло

Приготвяне:
От всички продукти (без сусама и маслото) се омесва средно меко тесто и се оставя да втаса за около 20 минути. За да не изсъхне тестото се намазва с масло.
Тестото се разделя на 12 парчета, които се измесват и оформят като гладки топчета.


Всяко топче се  разрязва с помощта на нож.Правят се три разреза.  Получените лъчи се обръщат навън.


Получените звездички могат да се опекат така или да се навлажнят и  поръсят със сусам, мак или друго според вкуса. Питките се нареждат в намазнена тавичка. Оставят се да втасат повторно (около 1 час) и се пекат в предвартелно загрята на 220 градуса фурна.


Необходими са им  20 минути, след което се изваждат и се охлаждат.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар