Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

понеделник, 31 януари 2011 г.

Отново царевични питки

Този път в два модела. Омесих тестото и го разделих на две части. От всяка част направих по 6 питки - общо 12. Станаха много вкусни и дори вече се наложи да  повторя процедурата.

1 вариант: Царевични питки със спаначена плънка

Продукти:
(за цялото тесто - 12 питки)
- 2 чаени чаши бяло брашно
- 2 чаени чаши царевичен грис
- 1 мая
- 1 ч. л захар
- 2 ч.л сол
- 2 яйца
- 500 мл айран
- мазнина

За плънката:
(за 6 бр питки)
- 100 гр сирене
- 1 глава лук (малка)
- 200 гр пресен спанак

Приготвяне:
Маята се разтваря в хладкия айран. Добавя се 1 ч л захар и 2 ч л сол; 1 яйце + белтъка от второто яйце (жълтъка се оставя за намазване) и царевичният грис. Всичко се разбърква и започва постепенно да се добавя бялото брашно докато се получи  тесто. Тестото се омесва и оставя да втаса около 30 минути. За да не се втвърди и напука се намазва обилно с олио преди втасването.
След това разделих тестото на две. Едната част оставих за чесновите хлебчета, като отново намазах с мазнина. Втората част разделих на 6 парчета. От всяко парче оформих продълговата питка и ги наредих на разстояние едно от друго в тавичка. С помощта на нож направих разрез в средата на всяка питка.  Оставих ги да втасат (този път около 1 час).
Плънка:  Лука се нарязва на дребно и се задушава. Добавя се нарязаният спанак и също се задушава до готовност. Накрая се добавя натрошеното сирене и се разбърква.
Когато питките вече са втасали по средата (в процепа направен с нож) с помощта на лъжица се  добавя плънката. Намазват се с жълтък от яйце и се пекат на 180 - 200 градуса до готовност.

 2 вариант: Царевично-чеснови питки с ленено семе
Допълнителни продукти:
- 2 -3 скилидки чесън
- зехтин
- ленено семе


От втората част на тестото оформих друг вид питки - чеснови. Също разделих на 6 еднакви части и оформих питките  като охлювчета. Намазах с яйце и поръсих с ленено семе и сложих във предварително загрята на 200 градуса фурна. Малко преди да извадя готовите питки смлях скилидките чесън и ги смесих с няколко капки зехтин. С помощта на четка намазах питките.

 Приятен апетит!

1 коментар:

  1. Обожавам хляб от царевично брашно и само при вида (и представяйки си вкуса) на тези питки, направо се разтопих! :)))
    Чудесна рецепта, и двата варианта изглеждат страшно апетитно и много примамливо!
    Поздрави и успешна седмица. :)

    ОтговорИзтриване