Спанака е здравословна част от менюто, но се оказва, че е свързана с прекалено много митове и легенди. Напоследък забелязвам добре изглеждащ спанак, който се продава в зеленчуковите магазини и реших да го добавя към нашето меню. Но не като ястие, а като салата. Опитайте и вие!
Продукти:
- 1 маруля
- 200 гр. пресен спанак
- 1-2 стръка зелен лук
- 3 твърдо сварени яйца
- оцет балсамико, зехтин и сол
Приготвяне:
При готвенето на листни зеленчуци трябва на първо място да се обърне внимание на измиването (особено когато няма да минават по-нататъшна термична обработка). Марулята и спанака се измиват под течаща вода и се оставят поне 1 час в гевгир натопен във вода. След което се измиват повторно. Това е и причината никога да не си поръчвам зелени салати в заведенията за хранене - винаги ми изглеждат съмнителни (а уж не съм придирчива).
Спанака и марулята се нарязват (или накъсват). Когато са накъсани те запазват по-голяма част от витамините в тях. Зеленият лук се нарязва на дребно. Смесват се в дълбока купа и се овкусяват със сол, зехтин и оцет балсамико (или изцеден лимонов сок). Украсяват се със сварените яйца.
Опитайте! Няма да съжалявате.
Приятен апетит!
Още рецепти със спанак: селска спаначена супа с орехи ; спаначени кифлички
Сега какво направихме ,че яйце има повредено?
ОтговорИзтриванехех не е повредено :) Просто жълтъка му е изваден, смачкан и върнат обратно :РРР
ОтговорИзтриване