Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 26 януари 2011 г.

Спанакът като салата

Спанака е здравословна част от менюто, но се оказва, че е свързана с прекалено много митове и легенди. Напоследък забелязвам добре изглеждащ спанак, който се продава в зеленчуковите магазини и реших да го добавя към нашето меню. Но не като ястие, а като салата. Опитайте и вие!
Продукти:
- 1 маруля
- 200 гр. пресен спанак
- 1-2 стръка зелен лук
- 3 твърдо сварени яйца
- оцет балсамико, зехтин и сол

Приготвяне:
При готвенето на листни зеленчуци трябва на първо място да се обърне внимание на измиването (особено когато няма да минават по-нататъшна термична обработка). Марулята и спанака се измиват под течаща вода и се оставят поне 1 час в гевгир натопен във вода. След което се измиват повторно. Това е и причината никога да не си поръчвам зелени салати в заведенията за хранене - винаги ми изглеждат съмнителни (а уж не съм придирчива).
Спанака и марулята се нарязват (или накъсват). Когато са накъсани те запазват по-голяма част от витамините в тях. Зеленият лук се нарязва на дребно. Смесват се в дълбока купа и се овкусяват със сол, зехтин и оцет балсамико (или изцеден лимонов сок). Украсяват се със сварените яйца.
Опитайте! Няма да съжалявате.
Приятен апетит!


2 коментара:

  1. Сега какво направихме ,че яйце има повредено?

    ОтговорИзтриване
  2. хех не е повредено :) Просто жълтъка му е изваден, смачкан и върнат обратно :РРР

    ОтговорИзтриване