Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

сряда, 26 януари 2011 г.

Спанак

Спанак - смята се, че  родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.



Спанака се използва в медицината и кулинарията. Богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А , В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Също така на фолиева киселина и  минерални вещества (натрии, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол, което го прави здравословна част от менюто подходяща за диетично и здравословно хранене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар