Спанак - смята се, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.
Спанака се използва в медицината и кулинарията. Богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А , В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Също така на фолиева киселина и минерални вещества (натрии, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол, което го прави здравословна част от менюто подходяща за диетично и здравословно хранене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар